TEMPERATURA IDE U MINUS, STIŽU LEDENI DANI I SNIJEG: Evo koliko dugo ćemo se smrzavati!

Region
TEMPERATURA IDE U MINUS, STIŽU LEDENI DANI I SNIJEG: Evo koliko dugo ćemo se smrzavati!
.

Od kako je kalenarski počela zima, tek sada, po prvi put, dolaze temperature ispod nule. Snijeg, ledeni dani i jaka košava, vremenske su prilike za narednih nekoliko dana u Srbiji.

Najhladnije će biti u Timočkoj Krajni, gdje se očekuje i nekoliko ledenih dana, kada temperatura ni tokom dana neće biti iznad nule.

Snijeg se očekuje u južnom i centralnom dijelu zemlje, dok će jaka košava duvati u Beogradu i Vojvodini.

isqktkpturbxy81nja4mzfmmdvjnzjhmty5odrlodk0zwvhntgwztu5zi5wbmetlqlnaxqawsovas0b1gdcw5uh2tivchvsc2ntcy9nrefflzfknzrjyjqxnza1otuwndm2nji5y2fizdywnmy1mgy2lnbuzwfcaa

Beograd

- Tokom noći snijeg će početi da pada u Timočkoj Krajni, a u nedjelju bi se zabijelilo i u centralnim i južnim krajevima zemlje. Na planinama će, takođe, padati snijeg. Jedino gdje će ostati suho su Beograd i Vojvodina, ali će tu duvati jaka košava i to najmanje šest dana u kontinuitetu - objašnjava Slobodon Sovilj, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

krag

Kragujevac

Temepratura će biti u postepenom padu. U nedjelju će biti oko 0 stepeni, dok se Zaječaru, Boru, Negotinu, Majdanpeku i cijeloj istočnoj Srbiji očekuje nekoliko ledenih dana, kada će temperatura biti stalno u minusu.

nis

Niš

I u Beogradu i Vojvodini će temperatura biti oko nule, ali zbog jakog vjetra subjektivni osjećaj će biti da je još hladnije.

- Sredinom sljedeće nedjelje očekuje se kratkotrajni porast temperature, pa bi u srijedu maksimalna temperatura mogla da bude od 5 do 10 stepeni Celzijusa. Ali takvo vrijeme bi se samo na kratko zadržalo, jer se već od 20. januara ponovo očekuju ledeni dani, kada bi maksimalna temperatura mogla da bude i do minus 2 stepena - kaže Sovilj.

novi-sad

Novi Sad

Sve ovo je ništa u poređenju sa prošlim januarom

Prošle godine u ovo vrijeme bio je debeli minus, a većina rijeka u Srbiji bile su zaleđene. Prema podacima Klimatskog centra RHMZ, januar prošle godine bio je četvrti najhladniji januar u Srbiji, posmatrajući period od 1951. do 2017. godine.

yw-ktkqturbxy8yntjmmdfimmzky2q4odcyzjgyzjmxndvmnzzmowyzmc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Zaleđeni Dunav prošle godine

U cijeloj zemlji su bili registraovani ledeni dani, u nižim krajevima od 11 do 21 dan. Srednja mesečna minimalna temperatura vazduha bila je u kategoriji ekstremno hladno, a veoma hladno je bilo na Paliću, Kikindi, Zrenjaninu i Crnom Vrhu.

Najniža temperatura zabilježena je 8. januara u Sjenici i iznosila je - 27,6 stepeni. Istog dana na Kopaoniku je tada prevaziđen apsolutni dnevni minimum temperature vazduha koji je iznosio - 24,7 stepeni.

Tri hladna talasa
U većem dijelu Srbije je zabilježeno 31 mrazni dan. U devet gradova, u koje spada i Beograd, zabilježeno je 7 do 13 dana više od prosječnog broja mraznih dana za januar.

Tokom januara prošle godine registrovano je tri hladna talasa, period tokom koga je minimalna dnevna temperatura u domenu veoma hladno i ekstremno hladno pet i više dana.

(Novi.ba/Blic.rs)

Ne propustite