Putin: Turska ne stoji iza napada

Svijet
Putin: Turska ne stoji iza napada
.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da Turska i njena vojska ne stoje iza napada na ruske vojne baze u Siriji, prenosi Anadolija.

"Znamo ko stoji iza ovih napada. Siguran sam da iza napada ne stoji država Turska i njena vojska", kazao je Putin ruskim novinarima u Moskvi, dodajući da je o ovom pitanju telefonom razgovorao i s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Istakao je da su napadi na ruske baze u Khmeimimu i Tartusu izvedeni u cilju narušavanja odnosa Rusije s njenim partnerima, uključujući i Tursku.

Dodao je da su napadi bespilotnim letjelicama na baze u Siriji vrlo detaljno isplanirani.

"Postojao je pokušaj da se pokaže kako su bespilotne letjelice ručne izrade da bi se sve pokušalo kamuflirati", kazao je Putin.

Ruski list "Kommersant" je u tekstu, objavljenom 4. januara, pisao da je 31. decembra 2017. godine u zračnom napadu opozicionih snaga na bazu Khmeimim u Siriji ranjeno najmanje 10 ruskih vojnika, dok je uništeno sedam vojnih aviona.

Rusko Ministarstvo odbrane je djelimično demantovalo tvrdnje saopćenjem da su u napadu na bazu poginula dva vojnika, dok sedam aviona uopšte nije uništeno.

Odgovornost za napad je ranije preuzeo "Pokret slobodnih Alevita" koji je javnosti malo poznat.

Ne propustite