PRIČA OD KOJE ĆE VAS PROĆI JEZA: Otišli smo kod baba Vange, a ona je uperila prst u mog muža i rekla…

Kiosk
PRIČA OD KOJE ĆE VAS PROĆI JEZA: Otišli smo kod baba Vange, a ona je uperila prst u mog muža i rekla…
.

Makedonski par će zauvijek pamtiti susret sa bugarskom proročicom. Baba Vanga bila je najpoznatiji prorok na našim prostorima. Svi su joj dolazili, ali obični ljudi bili su njena najvjernija publika.

- Došli smo pred Vanginu kuću, a prizor nas je potpuno izbezumio. Čovjek je bio na čovjeku. Neki su čak sedjeli na madracima jer nisu mogli da dočekaju svoj red za ulazak kod proročice, pa bi se na madracu odmarali – prisjeća se žena iz Makedonije koja je Vangu posjetila sedamdesetih godina sa suprugom.

Doktori su im rekli da nikad neće imati djece. Ali oni nikad nisu izgubili vjeru.

- Bilo je ljeto, a temperature su još više umarale ljude koji su čekali. Ipak, niko nije htio da rizikuje i skloni se iz reda. Ko zna kad bi opet dobili ovakvu priliku da se ovoliko približe živom proroku. Čekali su satima, a nekad bi i prespavali samo da vide Vangu – svjedoči žena.

Makedonka je bila uporna, iako njen suprug nije vjerovao u Baba Vangine moći.

- Ma to je glupost, ne pada mi na pamet da idem kod te Bugarke – rekao joj je pred polazak.

Ipak, uspjela je da ga ubijedi da dođu. Vanga je posebno oštra bila prema onima koji su sumnjali u nju. Izašla je iz kuće i obratila se paru:

- Uperila je prstom u mog supruga, a okupljeni narod se zaledio. Cijelim putem prema meni si psovao. Sram te bilo. Zašto si dolazio ako ne vjeruješ? Odgovor na tvoje pitanje je: Ne, nećete imati djecu! – prepričala je žena događaj.

I zaista, nikada nisu imali djece.

Ne propustite