GREŠKA KOJU SVIM PRAVIMO, A OPASNIJA JE NEGO ŠTO MISLIMO: Savjeti za EFIKASNO UKLANJANJE voska iz ušiju kod kuće

Porodica i zdravlje
GREŠKA KOJU SVIM PRAVIMO, A OPASNIJA JE NEGO ŠTO MISLIMO: Savjeti za EFIKASNO UKLANJANJE voska iz ušiju kod kuće
.

Cerumen u uhu ili ušni vosak prirodna je supstanca koju proizvode žlijezde u našem ušnom kanalu. Ona ima značajnu zaštitnu i antibakterijsku ulogu, i služi za podmazivanje. Međutim ukoliko se previše nataloži i sabije, javlja se začepljeno uho koje i nije tako bezazlen problem, kako se u prvi mah čini.

Ušni vosak se može akumulirati duboko unutar ušnog kanala uslijed korištenja predmeta kao što su štapići, kojima se cerumen u uhu potisne još dublje. Osobe koje koriste čepiće za uši ili slušni aparat sklonije su ovakvim začepljenjima. U nastavku saznajte kako očistiti začepljeno uho prirodnim putem, potpuno bezbjedno. 

 

Naime, upotreba pamuka briseva za čišćenje ušnog kanala, u stvari, ima suprotan efekat. Ova praksa gura ušne masti dublje u ušni kanal, gdje počinje da akumulira, i na kraju dovodi do opstrukcije.

Osim toga, imajte na umu da su redovne upotrebe za uši ili slušalice slušalice može povećati rizik od prekomjerne depozita ušne masti u ušni kanal.

U slučaju ušne masti naslage, može doživjeti nekoliko simptoma, uključujući:

- Earaches
- smanjena sluha
- vrtoglavica
- Osjećaj punoće u ušima, kao što su priključeni se
- Zujanje u ušima
- Svrab u ušni kanal
- Odvodnja iz ušnog kanala

Stoga, morate imati na umu da u cilju spriječavanja simptoma prekomjernog ušne masti naslage, potrebno je da redovno čišćenje ušiju, i na taj način izbjeći svoje blokade. Ipak, nikada ne treba koristiti Q-tips ili druge briseve.

Umjesto toga, predlažemo ove efikasne prirodnih lijekova za uklanjanje viška ušne masti:

Vodikov peroksid

Dodaci za 3% vodikovog peroksida i vode u jednakim iznosima i pustite malo na soltuion u uho. Da bi neka uđe u ušni kanal, protresite glavu malo. Nakon nekoliko minuta, nagnite glavu na suprotnu stranu kako bi se prisiliti da tečnost isteče.

maslinovo-ulje

Maslinovo ulje

Ova nevjerovatna ulje je još jedan izuzetan prirodni lijek koji u početku omekšava ušne masti, a zatim pomaže njegovo uklanjanje. Naime, sve što trebate učiniti je da odustane od dva-tri kapi maslinovog ulja u uho prije spavanja, a spavati na suprotnoj strani. Ovaj tretman treba uraditi za 3 ili četiri noći.

Parafinsko ulje

Parafinska ulja je izuzetno efikasan, a jedan od najsigurnijih načina za uklanjanje ušne masti. Biti toliko efikasan, može se naći u većini apoteka. Zagrijte 2-3 kašike parafinsko ulje preko svijeća plamen, i nanesite nekoliko kapi u uho.

Zatim, pokušajte da laže i dalje za nekoliko minuta, i isperite ga s malo tople vode. Da bi se potpuno rastvoriti ušne masti naslage, ponovite ovaj postupak 3 dana za redom.

61258922-uho-usi-vosak-iz-usiju-stapici-za-usi

Rastvor

Ovo je još jedan efikasan način za uklanjanje ušne masti. Potopite je pamuk loptu u sljedećim rješenje: rastvoriti jedna žličica soli (7,5 g) u ½ čašu vode (100 ml).

Zatim nagnite glavu na stranu da pomogne kapi ulaze u uho. Pričekajte nekoliko minuta da se rješenje za ulazak u ušni kanal i omekšati ušne masti. Zatim nagnite glavu u suprotnom smjeru da prisili preostalih se osuši. Možete koristiti tkiva za to.

Ocat i alkohol rješenje

U malom zdjelu, kombinirati jednake dijelove bijelog octa i trljanje alkoholom. Potopite je pamuk loptu u preparata i koristiti ga nanesite nekoliko kapi rješenje za oba uha.

Glicerin

Ovaj prirodni proizvod se može kupiti u gotovo svim ljekarnama. Izuzetno je efikasan u omekšavanje i uklanjanje voska iz uha. Glicerin početku omekšati ušne masti za lako uklanjanje. Za najbrže rezultate, primjenjuju četiri kapi u svako uho, tri puta dnevno.

 

Ne propustite