Odlični savjeti za pranje odjeće: Postoje male tajne i pravila koja vam itekako mogu olakšati posao

Praktična žena
Odlični savjeti za pranje odjeće: Postoje male tajne i pravila koja vam itekako mogu olakšati posao
.

Kod kupovine odjeće, kao i kod ostalih stvari, treba čitati deklaraciju. Na njoj su podaci o materijalu od kojeg je napravljen odjevni predmet, ali i savjeti za održavanje.

1. Masnoće iz kože privlače prljavštinu koja se najviše nakuplja na ovratniku košulje. Prije nego košulju stavite u perilicu ovratnik namažite šamponom.

2. Ako je riječ o tvrdokornim mrljama odjeću namočite u mlakoj vodi s malo deterdženta i ostavite da tako odstoji preko noći.

3. Da bi bijelo ostalo bijelo, a crno ne bi izblijedilo, odjeću prije pranja okrenite na naopaku stranu i perite je na najnižoj temperaturi koja će ukloniti nečistoće.

4. Tvrdokorne mrlje poput one od kave, kečapa ili masnih umaka namažite pjenom za brijanje i ostavite da odstoji oko pola sata te nakon toga operite u perilici.

5. Prije nego opranu robu stavite u sušilicu ili krenete s glačanjem dobro provjerite je li na vašoj odjeći ostala koja mrlja, jer visoka temperatura samo će je dodatno fiksirati na tkaninu.

6. Ako je vaša perilica rublja poprimila ustajali i neugodan miris u posudu za prašak dodajte pola šalice sode bikarbone i stavite je na kratko pranje. Soda bikarbona će ukloniti sve neugodne mirise.

7. U perilici možete oprati i zastore za tuš kabinu. Operite ih na programu za sintetičke materijale do 40 stupnjeva i koristite uobičajeni deterdžent.

8. Ocat je najbolje sredstvo za zaštitu materijala i ima djelovanje kao omekšivač. U program ispiranja dodajte šalicu octa i vaša će odjeća ostati meka. Ocat možete dodati i za ručno pranje.

9. Ubacite dvije teniske loptice u perilicu rublja zajedno s ručnicima i posteljinom i omekšivač vam nije potreban. Nakon pranja vaši će ručnici biti meki i mirisni.

Ne propustite