Liban: Izbjeglica iz Alepa se spalio pred zgradom UN-a

Svijet
 Liban: Izbjeglica iz Alepa se spalio pred zgradom UN-a
.

Izbjeglica iz Sirije se zapalio ispred ureda Ujedinjenih nacija u Libanu, očajan zbog nedostavljanja pomoći njegovoj porodici, prenosi AFP. Muškarac je zadobio teške opekotine, a identificiran je kao Ryad Khalaf Zibou (43), otac četvero djece.


- Ovaj tragičan incident potcrtava pritisak i teškoće s kojima se suočavaju mnoge izbjeglice i postaju ranjivi na ovako očajničke poteze - naveli su u zajedničkom saopćenju UNHCR i WFP. Osoblje koje se našlo na mjestu događaja je pružilo prvu pomoć i pomoglo u prebacivanju povrijeđenog u bolnicu.

Ljekari su rekli da je zadobio opekotine trećeg stepena na skoro jednoj trećini tijela, i trebat će mu mjeseci neizvjesnog oporavka. Njegova supruda Nadia je ispričala da su porijeklom iz Alepa u Siriji i da već mjesecima jedva preživljavaju nakon što je umanjena pomoć Ujedinjenih nacija.


- Nemamo šta jesti, dugovi su porasli, a muž je bio bez posla. Stalno je tražio posao - rekla je kroz suze. Oko milion Sirijaca u Libanu živi od humanitarne pomoć, a UN je obustavio pomoć za dio porodica usmjeravajući je na mjesta gdje smatraju da je teže, prenosi Fena.

Ne propustite