TAJNA OPCIJA NA GOOGLE-u: Upišite OVE RIJEČI u pretraživač i PRITISNITE enter, zavrtjet će vam se u glavi

Tech
TAJNA OPCIJA NA GOOGLE-u: Upišite OVE RIJEČI u pretraživač i PRITISNITE enter, zavrtjet će vam se u glavi
.

Google, najpopularniji pretraživač interneta na svijetu, ima i svoju šaljivu stranu koju možete da aktivirate bez problema. 

Jedna od takvih je komanda da se vaš pretraživač zavrti oko svoje ose.

Ukoliko u Google upišite  "Do a barrel roll" ta beskonačna, ali nezamjenjiva funkcija izdaje Gugleu komandu da se obrne oko svoje ose.

Pokušajte. 

No, obratite pažnju ove stvari nikada ne smijete pretraživati na Google-u. 

 

Ako koristite internet pretraživače koji bilježe vašu IP adresu i ono što tražite, postoje mnoge stvari koje ne biste trebalo da tražite na internetu – ako ne želite da sebi stvorite probleme i upadnete u nevolju.

Neke stvari na internetu treba izbjegavati po svaku cijenu

Google, na primjer, može da kombinuje podatke o vašoj istoriji pretraživanja s ostalim podacima o vašem identitetu i poveže ih u jedan profil koji potom oglašivači mogu da koriste kako bi dobili ideju o vama i vašim željama i potrebama. 

Upravo zbog toga biste uvijek trebali da razmislite dva puta prije nego što krenete da guglate svoje probleme i interese.

1. Ne pretražujte stvari koje Google mogu da odaju vašu lokaciju

Prvi ozbiljan trenutak koji je skrenuo pažnju na ugrožavanje privatnosti desio se 2006. godine kada je AOL objavio listu pretraga koje su sprovođene na njegovim sajtovima.

Iako je identitet korisnika proizvoljnim brojem, ali s obzirom na to da su sve pretrage neke osobe i dalje vezane za jednom imenioca, predstavnici medija otkrili su da nije isuviše teško identifikovati “rodni grad”, komšiluk, godine, pol i druge detalje te osobe.

A prije godinu dana novinar Njujork Tajmsa David Leonard dao nam je uvid u to koliko se pretrage razlikuju u odnosu na geografiski položaj korisnika, tačnije, između zemalja gde je život lak i onih gdje je mnogo teži. Pa tako pretrage koje se tiču oružija, dijabetesa, socijalne pomoći najviše obavljaju ljudi iz regiona gdje postoje problemi sa novcem i zdravljem.

2. Ne pretražujte ništa što ima veze sa medicinskim problemima i ljekovima

I dok Google tvrdi da brani oglašivačima da svoje kampanje baziraju na osjetljivim podacima, kao što su zdravlje i religiozna vjerovanja, njegova pravila korišćenja daju mu pravo da bjlježi sve pretrage, povezuje ih sa vašom IP adresom i Google nalogom i onda koristi te podatke kako bi vam servirao oglase širom interneta.

Međutim, još veću bezbjednosnu prijetnju predstavljaju curenja dokumenata koja mogu da nekome otkriju intimne zdravstvene podatke – ako je spreman da plati za njih. Ukradeni medicinksi podaci redovno se nude na kriminalnim sajtovima i često se koriste za brojne prevare.

3. Nemojte odavati svoje nesigurnosti mehanizmu za pretragu

Marketing je tako formulisan da stvara i profitira na nesigurnostima ljudi. Ako mehanizmu za pretragu otkrivajte svoje nesigurnosti, a to znači i oglašivačima, olakšavate im posao da zarade na vama.

Iako se ovo ne čini kao nešto pretjerano ozbiljno, vrlo brzo ćete primjetiti kako vas prate oglasi koji su specifično skrojeni prema stvarima koje ne volite na svom tijelu i koji vam nude “rješenje”.

4. Ne tražite ništa sumnjivo (posebno na poslu)

Ovo je prosto. Ne tražite ništa sumnjivo ili stvari koje mogu biti protumačene kao kriminalno ponašanje kada neko posmatra vašu istoriju pretraživanja. Važno je napomenuti i da su Google pretrage korišćene kako bi se osudile pojedine osobe za krivična djela, posebno kada su pretraživale stvari u vezi sa tim zločinom dan prije nego što su ga počinile.

5. Ne tražite ništa što bi Google moglo da otkrije vaš identitet

Ako zaista želite da izbjegnete da Google o vama stvori određenu sliku i predstavi je oglašivačima, izbjegavajte pretraživanje bilo kojih pojmova koji bi mu mogli pomoći da otkrije vaš identitet.

Kompjuteri danas mogu da povežu našu digitalnu ličnost sa našim pravim identitetom toliko precizno da će uskoro biti jako teško tvrditi da su pojedini profili anonimni na bilo koji smislen način.

 

 

Ne propustite