MLADI I USPJEŠNI/Poduzetnik Tarik Jažić: Nadam se da će moja priča ohrabriti mlade osobe da ostanu u BiH

Bosna i Hercegovina
MLADI I USPJEŠNI/Poduzetnik Tarik Jažić: Nadam se da će moja priča ohrabriti mlade osobe da ostanu u BiH
Novi.ba nastavlja serijal priča o uspješnim mladim ljudima, koji su odlučili ostati u Bosni i Hercegovini i pokazati kako se trudom, zalaganjem i odricanjima može uspjeti i u granicama naše zemlje.

Novi.ba nastavlja serijal priča o uspješnim mladim ljudima, koji su odlučili ostati u Bosni i Hercegovini i pokazati kako se trudom, zalaganjem i odricanjima može uspjeti i u granicama naše zemlje.

Naš sagovornik danas je bio Tarik Jažić, magistar ekonomskih nauka, aktivista u nevladinom sektoru, te vlasnik kompanije O.D. „Mentor“ iz Sarajeva.

Intervju pročitajte u nastavku:

NOVI.BA: Magistar ste ekonomskih nauka, aktivista u nevladinom sektoru, vlasnik kompanije O.D. „Mentor“ iz Sarajeva, a bili ste i kandidat za načelnika Općine Stari Grad. Ko je Tarik Jažić, pored svega navedenog i da li je teško praviti balans između svih navedenih aktivnosti?

TARIK JAŽIĆ: Najprije, hvala vam na ukazanom povjerenju i pruženoj prilici mladim osobama da se predstave i pokažu da se na njih već odavno može i treba računati u našem društvu. Mi živimo u društvu koje ne trpi jednoličnost, usporenost i nezainteresovanost, pa je stoga multitasking osobina sa kojom se odrasta. Prema tome, obavljanje više poslova u isto vrijeme postalo je nužnost i obaveza i ko se uspije tome prilagoditi i živjeti sa tim, prešao je pola puta do ostvarenja vlastitog cilja. Balans između više različitih sfera interesovanja se postiže kroz postavljene ciljeve. Što je veći prirotet pojedinog životnog cilja, to mu se sa više pažnje, smjelosti i htijenja prilazi. Prema tome, bitno je krenuti od sebe, porazgovarati sa sobom, vidjeti šta želiš od života i biti dovoljno hrabar da staneš pred mnoštvo vjetrenjača kojima si okružen.

10350629-10153096725289382-4187929240232515376-n

 

NOVI.BA: Vaša kompanija O.D. „Mentor“ osnovana je u maju 2015. godine. Kako je došlo do toga da se upustite u poduzetničke vode? Jeste li ostvarili ciljeve postavljene na početku?

TARIK JAŽIĆ: Jedan od mojih životnih ciljeva je obezbijediti sebi stabilnu i sigurnu budućnost u Bosni i Hercegovini. Nakon završenog fakulteta, krenuo sam u potragu za prvim zaposlenjem. Na desetine različitih razgovora za posao završavali su odbijenicama i nije mi ništa drugo preostalo nego da se upustim u poduzetništvo i „stvorim“ sam sebi radno mjesto. Nije to jednostavan proces, iako mnogi misle da je najbolje raditi za sebe. Znao sam da moram biti drugačiji od svih ostalih na tržištu, pa sam odlučio sjesti i razmisliti šta je to što ja znam, što se može prilagoditi tržištu i što mi na kraju može donijeti određenu stabilnost. 

Godine 2007. sam završio seminar tehnika brzog čitanja u Sarajevu. Godinu dana kasnije, na državnom prvenstvu održanom na Sajmu knjiga u Skenderiji zauzeo sam drugo mjesto i zvanično postao drugi najbrži čitač u Bosni i Hercegovini. Sve je to bio dovoljno dobar input da se uputim put Zagreba i završim kurs za trenera tehnika brzog čitanja, gdje 2013. godine postajem prvi i trenutno jedini trener ovih vještina u Bosni i Hercegovini. I to je bila vještina koju sam prepoznao 2015. godine kao nešto od čega mogu krenuti i biti drugačiji na tržištu.

Međutim, imati firmu nije samo imati ideju i pokušati je realizovati. Potrebno je znati mnogo više vještina, kako bi firma opstala u mnoštvu sličnih. „Mentor“ je nastao kao platforma koja će nuditi ljudima jedan drugačiji vid neformalnog obrazovanja, kroz učenje putem mentalnih mapa, čitanje tehnikama brzog čitanja, ali i kroz usavršavanje u različitim drugim segmentima, od menadžmenta, preko savladavanje straha od javnog nastupa do razvoja informatičke pismenosti.

Postavljeni ciljevi su djelimično ostvareni, jer je bilo najbitnije ne odustati kada je najteže. Većina malih biznisa u Bosni i Hercegovini propadne jer se pokretač/osnivač razočara u tržište i sve ono što zatekne u procesu svoga poslovanja. Za poduzetništvo u Bosni i Hercegovini morate biti najprije izuzetno hrabri, a nakon toga dolaze do izražaja sve vještine koje posjedujete.


NOVI.BA: Predavač ste na četiri izuzetno zanimljiva seminara: pisanje projektnih prijedloga – LOD metodologija, tehnike brzog čitanja, tehnike kreiranja mapa uma i primjena software-a „xMind", upravljanje vremenom i primjena software-a „Kanban“. Na koji način svaki od navedenih seminara sprema polaznike za tržište rada?

TARIK JAŽIĆ: Ja sam iskreni zagovornik neformalnog obrazovanja, kao temelja za sve društvene promjene koje se nalaze na putu Bosne i Hercegovine ka boljim danima. Stoga, svako moje predavanje se zasniva na principima učenja iz prakse, učenja preko mentalnih mapa, primjenom nekonvencionalnih metoda i pomagala, open source software-a i slično.

Pored navedenih seminara, podučavam ljude i još nekoliko drugih vještina, ali zajedničko za svako predavanje je moja želja da prenesem vlastito iskustvo ljudima koji me slušaju i da ih motivišem da tržište rada mnogo više vrednuje pojedinačne vještine kandidata, nego njegovu cjelokupnu biografiju. Stoga, svaka nova usvojena vještina donosi dva plusa osobi koja se odluči savladati je. Prvi plus je vezan za lično iskustvo, jer postajete bogatiji i više vrednujete sebe, a samim tim vam i samopouzdanje jača, dok je drugi plus usmjeren ka tržištu rada koji će vas prepoznati i izdvojiti iz mase.

 

NOVI.BA: Šta to uspješni ljudi rade drugačije od ostalih?

TARIK JAŽIĆ: Probude se sa mišlju da je neiskorišten dan onaj u kojem ne naučite ništa novo, a legnu zahvalni što nisu odustali i što su sebi dali šansu više.

 

NOVI.BA: Svjedoci smo da mladi masovno napuštaju Bosnu i Hercegovinu, a političari u svojim programima ne nude rješenja za njih. Na koji način zaustaviti egzodus mladih?

TARIK JAŽIĆ: U politiku sam ušao prije nešto više od godinu dana, kao kandidat Naše stranke za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo i kao jedan od najmlađih kandidata za poziciju načelnika u Bosni i Hercegovini od 1995. godine. U početku mi je to bio izazov kojeg sam sa oprezom prihvatio, znajući već u samom početku da ne mogu napraviti neki veliki uspjeh.

Međutim, i pored činjenice da danas nisam načelnik ove sarajevske općine, ulažem mnogo svoga vremena da učinim sredinu i društvo u kojem živim i odrastam boljim i pristupačnijim za nadolazeće generacije. Iz moje perspektive, bavljenje aktivizmom, društveno korisnim radom i/ili politikom je trenutno jedini način kako mlade osobe mogu promijeniti stanje u društvu i spriječiti dalji odliv mozgova. Mlade osobe mnogo lakše pronađu zajedničku riječ, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju. Treba pokazati da vam je stalo do promijena, jer promjene se ne dešavaju izvana, već iznutra. Teško je, ali otići sa kućnog praga je još teže.

 

NOVI.BA: Vaši planovi za budućnost?

TARIK JAŽIĆ: Kada su u pitanju poslovni planovi, godina 2018. je počela sa dosta krupnih odluka. Dio firme „Mentor“ koji se bavio poslovima grafičkog dizajna i štampe je ugašen nakon petnaest mjeseci. To je bilo jedno iskustvo više za mene i spoznaja jedne potpuno nove, kreativne i interesantne branše. Međutim, ta branša zahtijeva mnogo više kapitala od onog kojeg sam mogao obezbijediti na samom početku, pa sam odlučio da u 2018. godini vratim fokus na razvoj usluga ličnog i profesionalnog usavršavanja u sklopu firme „Mentor“.
Druga velika odluka sa kojom sam započeo 2018. godinu je pokušati ponovo pronaći zaposlenje na tržištu rada, nakon gotovo trogodišnjeg radnog iskustva stečenog u vlastitoj firmi. To znači da u ovoj godini pokušavam pronaći jednu dozu veće stabilnosti, gdje bi mi firma „Mentor“ bila dodatna djelatnost i gdje bih imao više prostora za kreiranje novih programa koji od mene traže dosta poslovnog rizika, jer tržište nije dovoljno ispitano.

Kada su u pitanju planovi na polju političkog angažmana, 2018. godina je izborna godina i pojavit ću se kao jedan od kandidata za ulazak u Skupštinu Kantona Sarajevo ispred Naše stranke. Bez obzira na rezultat, nastavit ću politički djelovati i postupati onako kako mislim da je ispravno i za dobrobit svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Za kraj, hvala vam još jednom na ukazanoj prilici da se moja priča prenese i postane motiv, doza ohrabrenja ili pokretač jednoj novoj mladoj osobi koja će se smjelo suprostaviti problemima i krenuti u pronalazak rješenja za sebe i društvo u kojem je teško opstati, ali nije nemoguće.

Ne propustite