Iran zabranio poučavanje engleskog jezika u osnovnim školama

Svijet
Iran zabranio poučavanje engleskog jezika u osnovnim školama
.

Iran je zabranio poučavanje engleskog jezika u osnovnim školama nakon upozorenja islamskih vođa da ono "otvara put invaziji zapadne kulture", javlja Reuters.
 
"Poučavanje engleskog jezika u državnim i privatnim osnovnim školama je protiv zakona i propisa", izjavio je kasno u subotu za državnu televiziju predsjednik Vijeća za visoko obrazovanje Mehdi Navid-Adham.
 
"Radi se o pretpostavci da se tijekom osnovnoškolskog obrazovanja postavljaju temelji iranske kulture kod učenika", rekao je Navid-Adham i dodao da bi moglo doći i do zabrane izvannastavnog poučavanja engleskog jezika.
 
"Problem je promocija strane kulture u našoj državi"
 
Poučavanje engleskog jezika u Iranu obično počinje u višim razredima osnovne škole, a u nekima se poučava i u nižim razredima. Iranski islamski vođe često upozoravaju na "opasnost od kulturalne invazije", a ajatolah Ali Hamnei u 2016. je izrazio zgražanje zbog "širenja poučavanja engleskog jezika i u vrtiće".
 
Hamnei je tada u govoru nastavnicima poručio: "Ovo nije protivljenje učenju stranog jezika, već je ovdje problem promocija strane kulture u našoj državi i među djecom i mladima. Zapadnjački mislioci su nebrojeno puta ponovili da je umjesto kolonijalističkog širenja najbolji i najjeftiniji način za to usađivanje misli i kulture mlađim generacijama", objavljeno je na web stranici Hamneijevog ureda.
 
Ranije je su iranski Čuvari revolucije objavili da su "slomili pobunu koju su izazvali vanjski neprijatelji", optuživši pri tome SAD, Izrael, Veliku Britaniju i Saudijsku Arabiju. U posljednjim danima Iran su potresli ogromni prosvjedi protiv siromaštva i korupcije, koji su se proširili na više od 80 gradova. U više od tjedan dana poginule su 22 osobe i više od 1000 ih je uhićeno, prenosi Hina. 

Ne propustite