Ne bacajte ljuske od crnog luka: Kada vidite šta sve ona može, gorko ćete se pokajati

Praktična žena
Ne bacajte ljuske od crnog luka: Kada vidite šta sve ona može, gorko ćete se pokajati
.

Iako je nejestiva, ljuska crnog luka je puna kvercetina, moćnog antioksidansa koji reguliše krvni pritisak i sprječava kardiovaskularne bolesti, uključujući i arteriosklerozu. Ako dodate ljusku od crnog luka u bilo koji redovni obrok, uključujući supu ili čorbu, ojačati ćete obrok moćnim antioksidansom, ali i drugim korisnim nutrijentima.

Crni luk je od najzdravijih povrća i od davnina je poznat po svojim jakim antibakterijskim svojstvima. Odličan je pri uravnotežavanju nivoa šećera u krvi, zaustavljanju krvarenja iz nosa, uništavanju ćelija raka, ali i jačanju imunog sistema pomoću vitamina C.

Tamniji luk ima više fitonutrijenata

Za razliku od svijetlog crnog luka, tamniji sadrži veće količine kvercetina, bioflavonoida koji je odličan za uništavanje slobodnih radikala u organizmu. Pored toga što je moćan antioksidant, kvercetin je odličan u borbi protiv raka, gljivičnih i bakterijskih infekcija, ali i zapaljenja. Brojne studije su dokazale da on efikasno sprječava i kontroliše formiranje polipa, da se bori protiv virusa, da liječi psorijazu i da zaustavlja pojavu herpesa. Tamniji crni luk je povezan sa smanjenim rizikom od nastanka raka želuca. Prema studiji, polovina crnog luka na dan može da smanji rizik od nastanka raka želuca za polovinu.

Zdravstvene pogodnosti ljuske crnog luka

Prema studiji sprovedenoj od strane naučnika sa Krenfild univerziteta u Velikoj Britaniji, ljuska crnog luka može da se koristi kao sastojak bogat dijetalnim vlaknima, uglavnom nerastvorljivim, ali i fenolnim jedinjenjima poput kvercetina i drugih flavonoida. I druga dva mesnata sloja crnog luka bogata su vlaknima i flavonoidima. Istraživači su naveli da unošenje vlakana smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih i gastrointestinalnih bolesti, ali i dijabetesa, raka debelog crijeva i gojaznosti. Fenolna jedinjenja su ta koja u najvećoj mjeri efikasno sprječavaju nastanak srčanih bolesti. Velike količine ovih jedinjenja sa jakim antioksidativnim svojstvom se mogu naći u spoljnim slojevima ljuske crnog luka.

Kako koristiti ljusku crnog luka za unapređivanje zdravlja

Da biste ekstrahovali kvercetin i ostala zdrava jedinjenja iz ljuske crnog luka, dovoljno je da stavite jedan ili dva cijela crna luka (neoljušćena) u supu ili čorbu. Možete i da sačuvate ljuske i da ih ubacite prije kuhanja u šerpu u čarapi. Uklonite ljuske kada supa počne da ključa. Pored toga što će supa postati bogata antioksidantima, dobiti će i bogatu smeđu boju, zavisno od toga koji ste crni luk koristili.

Ne propustite