DA LI ĆE SE DRUGI BOJATI VAŠEG DJETETA: Ne budite roditelj koji stvara male zlostavljače

Mame i bebe
DA LI ĆE SE DRUGI BOJATI VAŠEG DJETETA: Ne budite roditelj koji stvara male zlostavljače
.

Nije dobro djetetu sve zabranjivati, ali ni previše slobode nije dobro. Postavite čvrste granice kojih se cijela obitelj mora pridržavati. Pri pomisli na djecu koja zlostavljaju druge u razredu svaki roditelj se zabrine jer ne želi da njegovo dijete netko maltretira.

No vrlo rijetko, gotovo nikada, roditelji se zapitaju može li njihovo dijete postati taj maleni zlostavljač kojeg će se ostala djeca bojati.

Donosimo vam savjete kako to spriječiti. Kao što mnoga djeca neće odmah priznati da ih drugi maltretiraju, još je teže vjerovati da će takvo nešto otvoreno priznati dijete koje maltretira druge. 

Prihvatite svoje dijete baš onakvo kakvo jest

Ne pokušavajte dijete staviti u kalup ponašanja koji vama odgovara. Djeca koja moraju poštovati mnogo pravila već od malih nogu češće postaju neposlušna i ogorčena pa svoje nezadovoljstvo iskazuju u školskim klupama.

Potaknite djetetovu samostalnost

Dopustite djetetu da samo učini sve što želi. Tako ćete potaknuti dijete da postane samostalnije, da razvija prave moralne vrijednosti, samo. Tek kada primijetite da ide u pogrešnom smjeru, tada se smijete uplesti.

Neka se dijete osjeća kao dio tima

Usadite djetetu odgovornost tako što ćete ga učiniti aktivnim članom vašeg malog obiteljskog tima. Radite i donosite odluke zajedno. Svako dijete voli raditi poslove koji su samo njegovi!

Postavite realne granice

Nije dobro djetetu sve zabranjivati, ali ni previše slobode nije dobro. Postavite čvrste granice kojih se cijela obitelj mora pridržavati. Dvostruka pravila će zbuniti dijete pa je pravo vrijeme da budete uzor djetetu. Ne očekujte da poštuje pravila koja vi istovremeno kršite.

Budite predan roditelj

Problematična djeca često su ona čiji roditelji nemaju vremena za njih. Potrudite se osigurati dovoljno vremena koje ćete posvetiti obitelji. Ne očekujte da će škola odgojiti vaše dijete jer vi za to nemate vremena, to je ipak isključivo roditeljski posao!

Ne propustite