Ni u ludilu OVO ne objavljujte na Facebooku

Internet
Ni u ludilu OVO ne objavljujte na Facebooku
.

Iako objava telefonskog broja često znači da ste dostupniji prijateljima, zapitajte se što bi se desilo da on padne u ruke negativaca? Oni mogu doći do vaše lokacije obrnutom pretragom telefonskog broja koja je, kao što vjerovatno znate, svima dostupna putem interneta.

Kada na društvenim mrežama objavite sliku sebe i vaše porodice na ljetovanju, velike su šanse da time svim lopovima koji vas mogu vidjeti na Facebooku dajete zeleno svjetlo za provalu.

Priuštite si malo mira i izbjegavajte objave lokacija. Vaša imovina biće vam zahvalna, piše tportal.hr.

Dio vaših lozinki

Ne objavljujte imena djece ili kućnih ljubimaca koje koristite u lozinkama - ako to već radite, promijenite lozinku. Ne želite da zbog taštine ili neopreznosti ostanete bez korisničkog računa.

Ne objavljujte odgovore na tajna pitanja, odnosno stvari koje bi lopovima mogle pomoći pri njihovom otkrivanju. Imena djece, majčino djevojačko prezime i slični podaci kriminalcima mogu pomoći pri pristupanju vašem inače zaštićenom profilu.

Nikad niste sigurni ko vam gleda profil. Ne objavljujte mjesto gdje živite jer time negativcima olakšavate posao. Mislite da vam kriminalci ne mogu ništa ako pronađu gdje živite? Razmislite još jednom - lopovi mogu pomoću Google Street Viewa vidjeti tačno kako izgleda vaša okućnica, te to iskoristiti za virtuelnu izvidnicu prije prave "operacije".

Iako objava telefonskog broja često znači da ste dostupniji prijateljima, zapitajte se što bi se desilo da on padne u ruke negativaca? Oni mogu doći do vaše lokacije obrnutom pretragom telefonskog broja koja je, kao što vjerovatno znate, svima dostupna putem interneta.

"Hej, zdravo. Idem sredinom mjeseca na putovanje, pa slobodno svrati i provali mi u stan." Ovo je doslovno poruka koju šaljete lopovima kada objavljujete planove za skorašnje putovanje. Kad ste već tamo, objavite koliko planirate ostati i jeste li dobro zaključali vrata stana.

Prekinuli ste s partnerom? Čuli ste loše vijesti od doktora ili ste razočarani propalim planovima? Ne dijelite to sa svijetom. Uvijek je ok objaviti nešto vezano uz trenutna zbivanja u životu, no nije potrebo objavljivati ama baš sve. Prije nego što stisnete "objavi" razmislite - vaše kolege ili šefovi mogli bi pročitati status. Ako se radi o nečemu što ne želite da svijet vidi ili prati, ne objavljujte to na Facebooku.

Iako velik broj korisnika Facebooka ima dovoljno zdravog razuma da ne objavljuju golišave slike na Facebooku, vrijedi naglasiti da ih ne biste trebali slati niti putem poruka. Osnovno pravilo društvenih mreža je: ako ne želite da iko ikad dođe do fotografija, ne objavljujte ih i ne šaljite nikome. Jednostavno.

Premda društvene mreže izgledaju kao mjesta gdje možete bez problema prigovarati na kolege ili prijatelje, nikad nije dobra ideja ispucavati frustracije putem Facebooka. Pozivanje nekog na red online može ugroziti ili uništiti vaš odnos.

Dezinformacije o zdravstvu

Ako niste doktor ili stručnjak, vjerovatno ne biste trebali objavljivati izjave o opasnostima medicine ili uvjeravati prijatelje da ne koriste provjerene lijekove koje bi "trebali zamijeniti alternativnim".

Ne propustite