PROSINEČKI IZGUBIO MILIONE RADI BIH: Azerbajdžan mu plaćao šest puta više, a Slovenija nudila duplo

Sport
PROSINEČKI IZGUBIO MILIONE RADI BIH: Azerbajdžan mu plaćao šest puta više, a Slovenija nudila duplo
.

Bivši trener Crvene zvezde i Kayserispora, te izbornik Azerbajdžana, postao je izbornik reprezentacije Bosne i Hercegovine. 

Prosinečki se u oba kluba istaknuo velikim uspjesima, pa ga je bogati Azerbajdžan krajem 2014. angažirao za milion eura godišnje.

Azeri su ga obožavali i odlično plaćali, a u kvalifikacije za SP 2018. ušao je sjajno. S jako slabom momčadi osvojio je sedam bodova iz prve tri utakmice, Češkoj je uzeo bod u gostima. Činilo se da će biti senzacija borbe za SP. Ali, bez obzira na poraze koji su nakon toga zaredali, 10 bodova, s koliko je završio skupinu, rekord je Azerbajdžana u kvalifikacijama za velika natjecanja.

A da je vidljivo kako Prosinečki u karijeri ne ide za parama nego za izazovom i konstantnim napretkom, pokazao je preuzimanjem BiH reprezentacije kojoj slijedi smjena generacija i koja nije uspjela otići na oba zadnja velika natjecanja. To govori o profesionalnom izazovu koji si je Prosinečki sam nametnuo, piše Index.hr

Financijski dio priče začepit će usta brojnim oponentima Prosinečkog u BiH. Spomenuli smo da je u Azerbajdžanu zarađivao miliona eura godišnje. Dodajmo i da su mu u Bakuu, oduševljeni rezultatima ovog stručnjaka, nudili 1,5 miliona eura godišnje za produljenje ugovora. Prosinečki ih je odbio jer je znao da je s Azerbajdžanom napravio maksimum. Naravno, mogao je ostati tamo i brati milione bez ikakvog imperativa. Ali, odlučio se za veliki izazov i kockanje.

Zapravo, kada su financije u pitanju, za veliki gubitak. Jer kao izbornik Bosne i Hercegovine zarađivat će 15 hiljada eura mjesečno. To je 180 hiljada eura godišnje ili 5.5 puta manje nego što je imao u Azerbajdžanu.

Prosinečki je odabrao BiH i pored osjetno bolje ponude drugog saveza u regiji. Slovenija mu je prije mjesec dana ponudila 350 hiljada eura godišnje za preuzimanje njihove reprezentacije. Odbio ju je i preuzeo Bosnu i Hercegovinu za duplo manje novca.

Prosinečki u BiH može zaraditi i bonus od oko 300 hiljada eura ako se plasira na Euro. Ali, što se tiče fiksne zarade i eventualne nagrade, definitivno je na gubitku kada se ponuda koju je odabrao usporedi s onima koje je odbio.

 

(Novi.ba/Index.hr)

Ne propustite