Iz N/FSBiH objasnili odluku: Evo zašto je Prosinečki izabran, a ne Amar Osim

Fudbal
Iz N/FSBiH objasnili odluku: Evo zašto je Prosinečki izabran, a ne Amar Osim
Robert Prosinečki danas je izabran za novog selektora fudbalske reprezentacije BiH.

Robert Prosinečki danas je izabran za novog selektora fudbalske reprezentacije BiH.

Višemjesečna sapunica konačno je završena, a potpredsjednik IO N/FSBiH Milorad Sofrenić pojasnio je zašto je Prosinečki dobio prednost ispred Amara Osima.

"Poslije obavljenih razgovora ostala su dva kandidata. Danas smo poslije tri mjeseca izabrali jednoglasnom odlukom Roberta Prosinečkog. Rukovodili smo se strukom. Želim mu sreću i ja se nadam da smo izabrali najbolje rješenje i da ćemo s njim izboriti ono što nismo u posljednja dva ciklusa", rekao je Sofrenić i dodao:

"Oba kandidata su pokalaza spremnost. Nijanse su odlučivale. Osim je imao prednost kada je u pitanju domaći šampionat, a Prosinečki je radio u više država. Amaru je manjkavost što nema mnogo internacionalnog iskustva i to je presudilo. Robert je radio i u klubovima i u reprezentacijama. Veliko je fudbalsko ime, a ima i trenerske uspjehe".

Sofrenić je dodao i koji će ciljevi biti pred novim selektorom.

"Selektoru želim da ostvarti ciljeve koje je zacrtao Izvršni odbor, a to je prije svega plasman na Evropsko prvenstvo za dvije godine".

"Biranje selektora nije lak posao i nije posao koji neće proizvoditi određene dileme. To će uvijek dovoditi do određenih podjela. Uvijek neko ima svoje mišljenje. Mi nijednog momenta nismo bili opterećni nikakvim odnosima osim sportskim i stručnim. Mislim da nije došlo ni do kakvog narušavanja odnosa u rukovodstvu reprezentacije. Sve je homogeno i kompaktno. Rukovodeći se stručnim mišljenjima i našim opredijeljenjima smo postavili uslove preko kojih ne možemo ići", izjavio je Sofrenić.

Prosinečki će debitirati na američkoj turneji: 28. 1. u Los Angelesu protiv SAD-a i 31. 1. u San Antoniju protiv Meksika.

Ne propustite