Mektić upozorio na sve veći rizik od ilegalnih migracija

Aktuelno
Mektić upozorio na sve veći rizik od ilegalnih migracija
.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je danas da je migrantska ruta preko zapadnog Balkana ponovo aktivirana i da je očigledno da se značajno povećava broj ilegalnih migranata koji preko regiona pokušavaju da dođu do zapadne Evrope.

"Ulazak sve većeg broja migranata je problem za zemlje regiona i na tom bi planu trebalo nešto preduzeti", rekao je Mektić na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

On je kazao da postoje razlozi za ozbiljnu zabrinutost zbog takvog stanja i da je ključni problem u propusnosti granice između Albanije i Crne Gore, koju bi, kako smatra, trebalo što prije zatvoriti.

"Rješenje treba tražiti na granici između Albanije i Crne Gore ili čak Albanije i Grčke jer kad (migranti) već uđu na prostor zapadnog Balkana, to postaje ozbiljan problem", rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, postoje čvrsti dokazi o postojanju organizovanih kriminalnih grupa koje krijumčare ilegalne migrante preko teritorija BiH, a policijski i pravosudni organi preduzimaju odlučne korake sa ciljem da se prekinu takvi kanali i kazne trgovaci ljudima.

Kako se navodi, granična policija BiH je krajem 2017. godine objavila kako je u toj godini zabilježeno dramatično povećanje broja migranata koji su otkriveni i spriječeni u pokušaju ilegalnog prolaska kroz tu zemlju.

 

(Fena) 

 

Ne propustite