Zdravstveni radnici HNK nastavljaju štrajk upozorenja, moguć i generalni štrajk

Bosna i Hercegovina
Zdravstveni radnici HNK nastavljaju štrajk upozorenja, moguć i generalni štrajk
.

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) pokrenut će proceduru stupanja u generalni štrajk, koji bi počeo 23. januara, ako kantonalna Vlada u narednih pet dana ne objavi datum početka pregovora o novom kolektivnog ugovora, kazala je Feni u srijedu navečer predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK Kristina Bevanda.

Nakon održane Skupštine Sindikata, Bevanda je kazala kako će štrajk upozorenja zdravstvenih radnika bit će održan i naredna dva dana u vremenu od 10 do 11 sati, kao i svakog ponedjeljka do 23. januara, kada bi počeo generalni štrajk.

Dodala je kako zbog poštivanja zakonske procedure postoji i mogućnost odgode štrajka najviše za sedam dana.

Podsjećamo, zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu održali su u srijedu od 10 do 11 sati štrajk upozorenja kako bi upozorili Vladu HNK da otpočne pregovore oko potpisivanja kolektivnog ugovora.

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK Kristina Bevanda izjavila je ranije danas kako su se članovi Sindikata odlučili na štrajk upozorenja nakon što je izostao bilo kakav odgovor u zakonski predviđenom roku, iako su predstavnici Sindikata predali svu potrebnu dokumentaciju za početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Od kantonalne Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim kantonima Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Procjenjuje se kako na području HNK-a ima oko 750 doktora medicine.

Ne propustite