Poljska i Mađarska odbacuju migrantsku politiku EU, traže veću ulogu u bloku

Svijet
Poljska i Mađarska odbacuju migrantsku politiku EU, traže veću ulogu u bloku
.

Migrantska politika Evropske unije je zatajila, izjavio je u srijedu mađarski premijer Vikror Orban, dok su on i njegov poljski kolega zatražili da njihove zemlje imaju veću ulogu u budućnosti bloka. 

Orban i poljski premijer Mateusz Morawiecki predvode konzervativne vlade svojih zemalja koje su se našle pod vatrom kritika iz Bruxellesa zbog njihovog odbijanja da prihvate migrante u okviru sistema obaveznih kvota i zvog njihovih napora na jačanju državne kontrole nad sudovima i medijima.

- Kada je riječ o migraciji i kvotama koje će biti uvedene zemljama članicama EU, mi snažno odbacujemo takav pristup jer se njime krše suverene odluke država članica - izjavio je Morawiecki na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s Orbanom u Budimpešti.

Ponavljajući takav stav, Orban je izjavio da je "migrantska politika EU zatajila".

- Želimo da imamo veću ulogu, jer ove zemlje centralne Evrope imaju viziju buduće Evrope - izjavio je mađarski čelnik, za koga se očekuje da će osvojiti novi četverogodišnji mandat na izborima koji će se održati u aprilu.

Orban je predvodio kritike bivših komunističkih država istočne i centralne Evrope usmjerene prema njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zbog njene odluke da otvori granice Njemačke za više od milion većinom muslimanskih migranata i izbjeglica koje bježe pred sukobima u Siriji, Iraku i drugim zemljama.

Morawiecki, bivši ministar finansija koji je postao premijer tek prošlog mjeseca, izjavio je da bi centralnoevropske zemlje također trebale predstaviti zajednički front u nastupajućim pregovorima o sedmogodišnjem budžetu EU koji počinje u 2021.

Sve bivše komunističke zemlje centralne Evrope primaoci su sredstava EU, od kojih Poljska - najveća ekonomija regije - ima najviše koristi. Bogatije zapadne članice EU, kao što je Njemačka, žele da se ograniči potrošnja u bloku, posebno nakon planiranog napuštanja bloka u 2019. godini Velike Britanije - jednog od najvećih donatora sredstava, prenosi Reuters.

Ne propustite