VELIKE PROMJENE: Evo šta se od Nove godine mijenja kod registracije automobila

Region
VELIKE PROMJENE: Evo šta se od Nove godine mijenja kod registracije automobila
.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare u Stanici za tehnički pregled vozila predstavio je novosti oko registracije vozila, koje se od 1. januara 2018. prenose na stanice za tehničke preglede vozila.

Novim izmjenama u stanicama za tehnički pregled odjavljivat će se automobili, mijenjati registarske pločice, vaditi nova prometna dozvola, i to sve bez odlaska na policiju. Novost je i ukidanje nultog tehničkog pregleda za nova vozila, javlja N1.

Od 1.1.2018. svi poslovi vezani uz registraciju vozila ali i prijenos vlasništva mogu se obaviti u stanici za tehnički pregled vozila.

U te poslove spadaju:

1.            Registracija (prva) vozila

2.            Promjena vlasništva

3.            Produženje važenja prometne dozvole

4.            Zamjena i izdavanje prometne dozvole

5.            Izdavanje registarskih, izvoznih i pokusnih pločica

6.            Odjava vozila

7.            Registracija diplomatskih vozila.

 'Građani od danas mogu registrirati svoja vozila na jednom mjestu. Ne moraju više dolaziti na šaltere policijskih uprava i postaja, čime smo cijelu proceduru pojednostavili, olakšali, smanjili gužve i omogućili preraspodjelu djelatnika MUP-a na one poslove koji su u ovom trenutku prioritetni i gdje treba više izvršitelja', rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

'Temelj svega su izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su na snagu stupile u 11. mjesecu, a danas je stupio na snagu Pravilnik o registracijama i oznakama vozila koji daju ovu mogućnost', rekao je Božinović.

'Godišnje u RH imamo oko 140 tisuća novih registracija vozila, oko 290 tisuća su poslovi vezani za promjenu vlasništva i oko 250 tisuća zamjena prometnih dozvola na razini godine i upravo u ovim segmentima smo ostvarili i planiramo ostvariti najveće financijske i vremenske uštede i ministarstvu i građanima', rekao je ministar.

'Što se tiče konkretnih rješenja, za nova vozila neće biti potrebno vršiti tehnički pregled. Tu očekujemo najviše uštede. Pojednostavljena je promjena vlasništva, više se ne mora ovjeravati ugovor kod javnog biljženika, nego se s ugovorom dođe na stanicu za tehnički pregled i dovrši se cijela procedura', rekao je.

'Umjesto dosadašnjih poreza na stjecanje od 5 posto, kad govorimo o vlasništvu nad autima, uplaćivat će se pristojbe koje su upola manje. Kad govorimo o zamjeni prometnih dozvola zbog popunjenosti, to će se također moći obaviti samo u stanici za tehnički pregled i tu će se ostvariti dodatna ušteda od 40-ak kuna. Što se tiče produljenja važenja prometnih dozvola, procedura i cijene ostaju iste. Uvodi se novi izgled obrasca prometne dozvole, vraćamo hrvatski grb', rekao je ministar.

'Izašli smo ususret motociklistima, tako da su za njihove registarske pločice smanjene dimenzije na 180x180 milimetara. S primjenom ćemo krenuti 20. svibnja, da se potroše pločice koje imamo na zalihama', rekao je Božinović.

"Prva registracija motornog vozila bit će moguća u stanici za tehnički pregled, koja nije u registracijskom području vlasnika, njegovog mjesta prebivališta ili boravišta. Dosad su mogli prvu registraciju obaviti samo u mjestu prebivališta ili boravišta. MUP ostaje vlasnikom svih evidencija, s tim da stanice za tehnički pregled mogu izvršiti uvid, mogu ih koristiti i unositi podatke", istaknuo je.

"Od noviteta, ukinulo se 1000 kuna kaucije za izvozne pločice, koje su se nakon određenog vremena vraćale pa se vraćala kaucija. To više nije potrebno. Mislim da sve ovo što smo zajedno i s predstavnicima i Centra za vozila RH, 159 stanica za tehnički pregled već funkcionira po ovim pravilima. Našim zajedničkim radom smo izvršili jednu važnu reformu, pa i reformu uprave u smislu olakšavanja građanima RH da ostvare svoje usluge brže, jednostavnije i, u konačnici, da ih to ne košta skuplje. MUP kao i cijela Vlada nastavlja dalje u smislu reformskih poteza, u smislu pojednostavljenja", rekao je ministar, spomenuvši sustav e-putovnica, koji je već krenuo s radom.

'Idemo dalje, u smislu pojednostavljenja ovih procedura. Trenutačno u ministarstvu radimo na informatičkom rješenju kojim bismo se povezali s HAK-om, da evidencije svih onih koji polože vozačke ispite budu odmah elektronički dostupne, da mladi vozači koji bi morali donijeti uvjerenje o položenom vozačkom ispitu to više neće morati raditi', rekao je ministar Božinović, zahvalivši novinarima na praćenju aktivnosti ministarstva, o kojima izvješćuju građane.

(N1)

Ne propustite