Ivanić: U 2017. ništa posebno, a i 2018. će, u političkom smislu, propasti

Aktuelno
Ivanić: U 2017. ništa posebno, a i 2018. će, u političkom smislu, propasti
.

Sumirajući događanja u 2017. godini, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocijenio je u intervjuu za BHRT da se u našoj zemlji ništa spektakularno i posebno pozitivno nije dogodilo,  a da će i naredna godina, u političkom smislu, propasti.

Kako je rekao, ono što ga je iznenadilo bilo je sporo odgovaranje na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

- To je nešto što je neprimjereno dugo i nepotrebno trajalo i što, izgleda, neće biti ni završeno u ovoj godini -  kazao je Ivanić, dodajući da je sve to moglo biti urađeno mnogo brže i jednostavnije da je bilo uloženo malo više napora.

Međutim, kaže, za pozitivne pomake vjerovatno nije bilo i nema volje ni želje.

Govoreći o aktivaciji Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u, napomenuo je da ono što stvara problem o ovom pitanju jeste sukob političke volje u vezi sa vojnom imovinom. Njegovo mišljenje i prijedlog je bio da se pitanje vojne imovine rješava na isti način kao i državna imovina, no, taj prijedlog nije prošao.

NATO je kao uslov za članstvo postavio knjiženje vojne imovine, a zbog brzine kojom se taj proces odvija, ne samo u Republici Srpskoj (RS) već i u Federaciji BiH (FBiH), po procjeni Ivanića, MAP neće biti aktiviran narednih 7-8 godina.

- Ako se uslovi eventualno promijene, a o tome odluku može donositi samo NATO, moguće je da se MAP desi i prije. Šta će zemlje NATO-a uraditi, zaista ne znam, to je na njima - rekao je, napominjući da neke zemlje članice NATO-a još uvijek nisu uknjižile 20-25 posto imovine.

Osvrnuvši se na evropski put BiH, kazao je da ne postoji politička saglasnost u vezi sa članstvom BiH u Evropskoj uniji (EU)

- U RS-u postoji teza, a i ja je dijelim na neki način, a to je da je dosta nerealno očekivati da se podnese zahtjev za članstvo sve dok Srbija, a i cijeli region, nisu u okviru NATO-a - istakao je Ivanić te dodao da je ipak prerano govoriti o ovoj temi jer će se o članstvu odlučivati tek za desetak godina.

Ocijenio je da je put BiH ka Evropi tekao sporo te da nije iskorišten pozitivan ambijent koji je postojao u jednom trenutku, kada se od BiH tražilo samo malo da bi dobila status kandidata.

- Sada, nakon naših unutrašnjih problema, posebno problema koji se javljaju povodom Izbornog zakona, neće biti dovoljan samo Upitnik već će se tražiti i potpuno drugačija politička atmosfera - mišljenja je Ivanić.

Potcrtao je da je sada sve na nosiocima vlasti u BiH te da im niko neće praviti neke posebne popuste.

Ipak, Ivanić smatra da je u BiH moguće postići dogovor, navodeći situacije kada su članovi Predsjedništva potpisali zajedničku izjavu o evropskoj opredjeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka EU te kada je urađen Pregled odbrane, koji prethodno nije mogao biti usaglašen gotovo deset godina.

- Sada se sve promijenilo, bar kada je ovaj saziv Predsjedništva u pitanju, glupim i nepotrebnim ambijentom koji se stvorio oko Popisa stanovništva, kada je došlo, po prvi put, do neke vrste preglasavanja, tada je srušeno i međusebno povjerenje. Nakon toga, sve je ušlo u neku vrstu zastoja - kazao je.

Po njegovom mišljenju, tada je napravljena neka vrsta udara na mogućnost pravljenja dogovora, kompromisa, te  se i danas osjećaju posljedice toga. Sve se to, rekao je, dodatno zakomplikovalo lošim odnosima između Stranke demokratskih akcija (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

- Ti odnosi su do te mjere zategnuti da mislim da će iduće godine jako opterećivati politički ambijent u BiH - naglasio je.

U razgovoru za BHRT član Predsjedništva BiH osvrnuo se i na pitanje postrojavanja jedinica Oružanih snaga BiH prilikom manifestacija u Banjoj Luci 9. januara, na "Dan RS-a", koji je osporio Ustavni sud BiH.

Kazao je da ne razumije zbog čega je predsjednik RS-a Milorad Dodik od tog pitanja napravio komplikacije te da su prošli put sve lako usaglasili.

- Normalno je da puk koji nastavlja tradiciju vojske RS-a učestvuje na neki način i u obilježavanju 9. januara. Prošle godine smo to uspjeli, a ove godine Dodik to ne želi - rekao je Ivanić.

Po njemu za to postoje dva razloga, ili je u pitanju, kako je rekao, sujeta predsjednika RS-a zato što on ne postrojava vojnu jedinicu ili se radi o zahtjevu međunarodnih institucija da se prošlogodišnja situacija ovaj put ne ponovi.  

- Definitivnu odluku još nisam donio i čekam Dodikov odgovor. Ako njegov stav i dalje bude bio da je to jedinica koja se postrojava samo zbog mene, ja nisam toliko sujetan i to od vojnika neću tražiti - poručio je Ivanić, zaključivši da se radi o nepotrebnom udarcu na dostojanstvo srpskog naroda, koji je napravio sam Dodik.  

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nije izrazio optimizam da će, u pogledu političkih zbivanja, naredna godina biti bolja od 2017. Na početku mandata, kaže, bio je optimist te je predlagao da tri člana Predsjedništva BiH obiđu tri mjesta stradanja, polože vijence i da ništa ne govore.

- Kada to nije bilo moguće organizirati, prestao sam biti optimist - rekao je Ivanić.

Njegove procjene su da će i naredne godine biti nastavljena neka vrsta primitivnog sukoba na političkoj sceni, galame te potcjenjivanja političkih protivnika i izigravanja.

Međutim, pozitivnim je ocijenio razvoj ekonomije te je izrazio nadu da će 2018. godina donijeti malo više optimizma među građane BiH, prenosi Fena.

Ne propustite