NAPRAVITE DANSKE PALAČINKE: Mekane iznutra, hrskave spolja!
Danske palačinke se u sastojcima, razlikuju se i obliku. Naime, one su u obliku kuglica i samim tim savršene da ih pravite za doručak u toku praznika.
Priprema danskih palačinki prilično je jednostavna, slična onoj kada pravimo uštipke.
Sastojci: 250 g brašna, pola kašičice soli, pola kesice praška za pecivo, pola kesice vanilin šećera, 4 dcl pavlake, 100 g putera, 3 jaja i kašičica šećera
Priprema: Odvojite žunca od bjelanca. Umutite šećer i belanca u čvrstu masu. U drugoj posudi umutite žumanca, brašno, so, šećer i prašak za pecivo.
Te dvije smjese umiješajte, a na kraju dodajte pavlaku. Istopite puter i smjesi dodajte kada se malo prohladi.
U lonac sipajte ulje i ugrijte ga na srednje jakoj vatri. Sa kašikom uzimajte smjesu i spustite u zagrijano ulje. Gledajte da dobije sa svih strana zlatno žutu boju, tada ćete znati da je tijesto gotovo. Izvadite, ocijedite ih od ulja na salveti i servirajte sa džemom, slatkim namazima ili sam pospite sa šećerom u prahu.
Ideje za serviranje donosimo u sljedećim fotografijama:
Danish Pancakes (Aebleskiver). I love them with lots of sugar. #vscocam #breakfast
A post shared by BONNIE TSANG (@bonnietsang) on
#æbleskiver - så det et ved at være jul! Om lidt er der gløgg. #hygge.
A post shared by Frank M. Kromann (@fmk_wa) on
(Stil.kurir.rs)