Ovo su simptomi trudnoće o kojima trudnice ne vole javno pričati

Mame i bebe
Ovo su simptomi trudnoće o kojima trudnice ne vole javno pričati
.

Trudnoća je individualna kao i žena sama, postoje simptomi koje su osjetile mnoge, a o njima ne pričaju. 

Da bi znale što je sve moguće očekivati s trudnoćom te da znate da po nekim nuspojavama niste jedine, donosimo popis manje poznatih, ali ne i manje realnih trudničkih simptoma. 

O takvim neobičnim nuspojavama raspričale su se bivše i sadašnje trudnice na portalu The Bump. 

1. Može vam izrasti brada 

Ne naravno brada kao u Djeda Mraza, ali pojačani rast dlačica na licu općenito je realan simptom trudnoće. Za njih su krivi "podivljali" hormoni zbog kojih neke žene znaju primijetiti da im kosa odjednom postaje bujnija i brže raste, a neke čak i to da im dlačice počinju rasti na mjestima na kojima prije nisu rasle. No, bez brige, jer će se hormoni nakon trudnoće opet vratiti na staro. 

2. Velika nužda postaje nemoguća misija 

Mnoge se trudnice žale na učestali zatvor za vrijeme trudnoće, a problem postaje tim veći jer se, pogotovo u ranijem stadiju trudnoće, ne preporučuje snažno tiskanje. Zato velika nužda u trudnoći nekim ženama zna stvoriti ogromne probleme. 
Pomoći će namirnice s većim udjelom vlakana, dakle, puno voća i povrća, puno tekućine i malo tjelovježbe, da se metabolizam bolje pokrene te brže ublaži simptome zatvora. 

3. Plinovi za koje više ne možete okriviti čak ni svog psa 

Tijelo trudne žene proizvodi dvostruko više hormona progesterona i relaksina zbog čega se, među ostalim, počinje opuštati mišićno tkivo koje čuva probavni trakt, a to uzrokuje da se hrana sporije probavlja i nadima trudnicu. Ta kombinacija baš nije "zlatna" po pitanju neugodnih plinova.

Da biste ih barem malo ublažili, klonite se, barem neko vrijeme, namirnica koje dokazano nadimaju. 

4. Nekontrolirano slinjenje 

Posebno noću, dok spavate. Znamo, nije se baš lijepo probuditi na mokrom jastuku, ali i to je normalno jer hormoni uzrokuju da vaše tijelo sad proizvodi više sline. 

5. Podrigivanje 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Neke trudnice pate od zatvora, neke od plinova, a neke samo jako puno podriguju. To je sve zbog već spomenutih promjena koje utječu na jače nadimanje organizma i otežanu probavu. U ovom slučaju najbolje se kloniti gaziranih pića i namirnica koje jako napuhuju. 

6. Dolje se događa svašta, ali vi to ne možete vidjeti 

S pojačanim lučenjem hormona, učestalim nasjedanjem bebe na vaš mjehur te pojačanom dlakavošću, "tamo dolje" se odjednom toliko toga (novog) događa no, mnoge trudnice, kako trbuh raste, više ne mogu dolje vidjeti ništa.  

7. Stalno nešto curi 

Vjerojatno svaka žena i prije trudnoće zna da se u trudnoći jako puno piški, no rijetke su svjesne da su trudnice zapravo cijelo vrijeme "mokre". Pojačani iscjedak je normalan, pa se na njega trebate naviknuti kao i na činjenicu da bi bilo dobro u torbici uvijek imati rezervne gaćice. 

8. Stalno nešto boli i probada 

Prije nego plod naraste toliko da počinje fizički udarati iznutra, mnoge trudnice već su naviknute na stalna probadanja. I to je također normalno, posebno u početku trudnoće kad se maternica širi, a kad se konačno malo ustabili, plod počinje svoju "igru". 

9. Da, možda ćete se koji put jednostavno upiškiti 

Ponekad će biti teško zadržati urin te je lako moguće da se nakon puno, puno godina, opet upiškite u gaćice kao da ste malo dijete. Nekad će jednostavno biti nemoguće kontrolirati vječno pun mjehur kojeg sustavno napadaju bebini pokreti iznutra. 

10. Vagina raste i raste 

Nekim se trudnicama u trudnoći ne udvostruče samo grudi i trbuh, već i intimni dijelovi, a one koje su to iskusile kažu da im je vagina toliko narasla da im je doslovno smetala pri hodu. 

 

Ne propustite