Na suđenju za zločine u Bosanskoj Krupi govorili svjedoci odbrane

Bosna i Hercegovina
Na suđenju za zločine u Bosanskoj Krupi govorili svjedoci odbrane
.

Na suđenju za zločine u Bosanskoj Krupi, svjedoci Odbrane Samira Šabića kazali su da su civile srpske nacionalnosti 1995. godine obilazili policajci i predstavnici Crvenog krsta.

Bivši policajac Mujo Šabić kazao je da je Bosanska Krupa u septembru 1995. bila porušena, zapuštena, bez struje i vode.

- U gradu je ostalo nekoliko srpskih civila, zatečeni u svojim stanovima, kućama možda pet ili šest, vidio sam ih, ali ih nisam poznavao. Obilazila ih je policija i Crveni krst - kazao je Šabić, dodajući da su civili polovinom oktobra izmješteni u kolektivni centar u Podvranu.

Šabić je ispričao i da je nakon prijave da neko puca u zaseoku Suvajčina, išao s kolegama u pretres tog terena te da je tamo pronađen Marko Gak, koji je predat u stanicu s puškom, a Gak je kasnije prebačen u Jasenicu odakle je pobjegao.

Tužilaštvo BiH optužilo je Jadranka Šarana, Samira Šabića i Zijada Kadića za ubistva i nečovječno postupanje prema stanovništvu srpske i hrvatske nacionalnosti.

Prema optužnici, Šaran je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bosanskoj Krupi, Šabić komandir Policijskog odjeljenja u Jasenicama, a Kadić policajac.

Mujo Begić, drugi svjedok, rekao je da je kao policajac došao u Bosansku Krupu gdje je zatekao desetak civila koji su kasnije prebačeni u kuću gdje se o njima brinuo Crveni krst.

- Policija je znala za njih, niko ih nije smio maltretirati, policija im je bila na usluzi - kazao je Begić, dodavši da mu je poznato da su i civili iz Jasenice prebačeni u kolektivni centar u Podvranu.

Istaknuo je da je i 2001. radio u policiji kada je pronađen leš o čemu je obaviještena međunarodna policija i obavljen uviđaj. Begić je kazao da je sačinio izvještaj koji je dostavio patologiji.

Adem Birdžo, treći svjedok na ovom suđenju, ispričao je da je 1995. godine radio u Civilnoj zaštiti u Bosanskoj Krupi, te da je njegova komšinica Katica Redžić sa kćerkom sve vrijeme bila u svojoj kući.

Naveo je da je krajem septembra 1995. godine odlazio u Suvaju, Jasenicu, Dobovik i Petrovice, gdje je prije rata živjelo srpsko stanovništvo, s ciljem dovlačenja napuštene stoke u tim selima.

Istaknuo je da je prilikom posjeta vidio kuću iz čijeg dimnjaka izlazi dim, te je ušao u nju i primijetio da je zapaljena vatra u šporetu. Dodao je da je o tome obavijestio policiju u Krupi.

Prema riječima svjedoka, u kući je čuo neki zvuk, ali ne smije tvrditi da je bio pucanj.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. januar, javio je dana BIRN-Justice Report.

Ne propustite