Veće akcize će povećati troškova poljoprivredne proizvodnje za četiri posto

Bosna i Hercegovina
Veće akcize će povećati troškova poljoprivredne proizvodnje za četiri posto
.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić održao je danas radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima republičkih udruženja poljoprivrednih proizvođača na kojem je analiziran uticaj donesenog seta zakona o akcizama u BiH na poljoprivrednu proizvodnju u tom bh. entitetu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Uprave za indirektno oprezivanje BiH, Ministarstva trgovine i turizma, Privredne komore, te Zadružnog saveza RS-a.

- Predstavnici Ministarstva predstavili su poljoprivrednicima kratak pregled uticaja donesenih zakona o akcizama na agrarni sektor u kome je navedeno da se očekuje povećanje troškova poljoprivredne proizvodnje za četiri posto, odnosno za nešto više od 60 KM/ha – istaknuto je u saopćenju iz ovog resora entitetske vlade.

Navedeno je i da je od 2013. godine do danas za regresirano gorivo iz agrarnog budžeta izdvojeno 35 miliona KM ili u prosjeku oko sedam miliona KM godišnje.

Zaključeno je i da predstavnici Ministarstva obave širi, stručni sastanak sa predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH na kome bi bile razjašnjene određene dileme u pogledu obračuna, odnosno knjiženja PDV-a na regresirano gorivo.

U narednom periodu bit će definisan iznos regresiranog goriva po hektaru za 2018.godinu i način obezbjeđenja dodatnih sredstava kojima bi se amortizovao uticaj donešenih zakona o akcizama na poljoprivrednu proizvodnju.

 

(Fena) 

Ne propustite