NAJGENIJALNIJA STVAR IKAD: Ako vam je puknuo ekran na mobitelu, samo pritisnete prstom i opet je kao NOV! (VIDEO)

Magazin
NAJGENIJALNIJA STVAR IKAD: Ako vam je puknuo ekran na mobitelu, samo pritisnete prstom i opet je kao NOV! (VIDEO)
.

Školarac je slučajno otkrio materijal koji sam sebe popravlja na sobnoj temperaturi.

Japanski su znanstvenici predstavili novi tip stakla koje može samo sebe zacijeliti od napuklina i lomova. Revolucionarni novi ekran mogao bi dovesti do praktički neuništivih telefonskih ekrana, piše Daily Mail. Do otkrića je došlo potpuno slučajno kada je jedan japanski maturant pokušao nešto zalijepiti.

 

Samo držite pola minute

Novo staklo od polimera mehanički je izrazito robusno, a opet može se s lakoćom popraviti pritiskom na napuklu površinu. Dovoljno je držati slomljene dijelove zajedno 30 sekundi na temperaturi od oko 21°C da se stvori spoj koji je u stanju izdržati teret od 300 grama, a za par sati vraća se na originalnu čvrstoću.

Svojstva polieter-tiourejnog stakla otkrivena su slučajno kada je maturant Yu Yanagisawa pripremao materijal kao ljepilo. Yanagisawa je rekao kako u početku nije vjerovao u rezultate te je više puta ponovio eksperiment kako bi bio siguran u pronalazak. “Nadam se da će samopopravljivo staklo postati novi ekološki materijal kojeg se neće trebati odmah baciti ako se razbije”, kaže.

Spojena obostrano isključiva svojstva

“Visoka mehanička tvrdoća i sposobnost zacijeljivanja obično su obostrano isključive”, kažu stručnjaci. “Proširenje broja samozacjelivih materijala važan je izazov za održiva društva”, dodaju. Polimeri s velikim brojem molekula općenito stvaraju mehanički robusne materijale, no njih je teško popraviti nakon što puknu. Razlog tome je to što su lanci polimera međusobno isprepleteni te preslabo reagiraju na pokušaje ponovnog spajanja jednom kada se prekinu.

No ovdje se radi o polimeru s manjim brojem molekula, koji kada je povezan čvrstim vodikovim vezama, daje mehančki robustan, ali opet lako popravljiv materijal, unatoč izuzetno niskoj dinamici difuzije. Iako su već napravljeni i neki drugi samopopravljivi materijali, oni u većini zahtijevaju zagrijavanje na visokim temperaturama, od 120°C ili višim, kako bi se reorganizirale njihove međusobno povezane mreže.

(net.hr)

Ne propustite