Nova odjeća može da vam upropasti zdravlje ako je odmah ne operete: EVO ZBOG ČEGA!

Porodica i zdravlje
Nova odjeća može da vam upropasti zdravlje ako je odmah ne operete: EVO ZBOG ČEGA!
.

Sigurni smo da i vi jedva čekate da obučete novu stvar koju samo što ste kupili u butiku, ali varate se ako mislite da je nova odjeća u prodavnici čista
 

Jasno nam je zašto padamo u iskušenje da odmah obučemo odeću koju smo kupili jer je ona tada u svom pravom sjaju, jasnih boja i savršeno opeglana.

Postoje mnogi razlozi zašto je novu odeću neophodno dobro oprati prije nošenja. Dermatolozi i stručnjaci upozoravaju da je zbog zdravlja vaše kože neophodno da to uradite najprije iz sljedećih razloga.

Nova odjeća može da ima na sebi mnoge hemikalije koje mogu da dovedu do različitih upala na koži.

Moguće je čak i dobiti vaške ukoliko se proba odjeća koju je zaražena osoba već probala prije nas. Ovako se prenosi i šuga, bakterije i gljivice sa jedne na drugu osobu.

Neophodno je oprati novu odjeću kako bi se uklonila hemikalija poznata kao urea formaldehid koju proizvođači stavljaju na odjeću kako bi istakli boju.

Obavezno operite stvari kao što su donji veš i peškiri jer oni dolaze u kontakt sa golom kožom i mogu da izazovu iritaciju i osip u osjetljivim regijama kao to je pazuh i prepone.

Stručnjak za odjeću Lana Hogu kaže da je važno da operemo odeću koja sadrži štetne hemikalije i može da ugrozi naše zdravlje. Jako je važno da birate prirodne materijale, a najbolje organski ili recfiklirani pamuk. Odeća je došla u kontakt sa više osoba pre nego ste je vi smestili u vaš orman. Do tada su je probale neke osobe i mrtve ćelije njihove kože ostale su na tkanini.

Doktori upozoravaju da kada bi ljudi znali u potpunosti kakav put njihova odjeća prođe dok ne stigne do njihovih ormana, ne bi je prali jednom prije nošenja, već dva puta.

(Novi.ba/Telegraf.rs)

Ne propustite