Ostavite dobar utisak pred svima: Bonton pravila za stolom koja otkrivaju koliko ste (ne)kulturni

Praktična žena
Ostavite dobar utisak pred svima: Bonton pravila za stolom koja otkrivaju koliko ste (ne)kulturni
.

Čak i za najmanje skupove sa bliskim prijateljima ili rodbinom, postoje pravila ponašanja kada sjedite za stolom.

Bonton uvijek mora da se poštuje ukoliko želite da budete kulturni i da ostavite dobar utisak pred svima.

Ipak, na žalost, mnoga pravila se svakodnevno krše, a za mnoga od njih, neki čak ni ne smatraju da griješe.

Ukoliko želite da budete sigurni da se ponašate kulturno, pogledajte koja pravila treba da poštujete za stolom, odnosno – greške koje treba da prestanete da pravite:

Cjeđenje kesice čaja
Najbolji način da izvadite vrećicu čaja iz šolje je da je uhvatite kašičicom (bez pipanja konca), da je lagano pritisnete na zid šolje da bi se iscjedila i da je stavite na lijevu stranu tacne.

 

caj

Tu se stavljaju i papir od kesice čaja ili kesice šećera.

Zavisnost od telefona
Telefon koji stoji na stolu, znak je lošeg ponašanja, ali je i veoma nehigijenski. Najbolje je da ga podesite da vibrira i da ga stavite u džep ili tašnu.

Ukoliko vas neko traži i morate da se javite, ne zaboravite da se izvinite i da ustanete od stola da biste obavili neodložni razgovor. Slikanje za vrijeme jela i korišćenje društvenih mreža, takođe je neprikladno.

Kada početi sa jelom
Čak i kada trpeza izgleda neodoljivo i kada ste već dugo gladni, ne počinjite da jedete sami, niti da neopaženo „čapkate“ po malo od hrane.

U restoranu treba da sačekate da svima donesu naručeno, kako biste zajedno počeli sa jelom. A, ako ste vi pozvali goste, ne smijete sebi kao domaćinu da dozvolite da počnete da jedete prije nego što svi gosti dođu.

Zapamtite da vi uvijek treba da ih poslužite.

Mahanje priborom
Kašike, viljuške i noževe koje koristite, treba da ostavite u tanjir prije nego što počnete da radite bilo šta drugo, da ne biste uništili sve oko sebe hranom koja je na njima. Ovo važi čak i kada razgovarate sa nekim.

Jedenje hljeba
Ukoliko želite da jedete hljeb, ali i da budete kulturni za stolom i da se ponašate u skladu sa pravilima bontona, treba da uzmete u obzir dvije stvari. Prvo, ne sjecite hljeb nožem, i drugo, ne grizite zubima veliko parče hljeba.

Najbolje je da prstima otkinete malo parče i da ga tako jedete.

 

Ne propustite