HOĆE LI ĆE SE ZALIJEPITI ZA CRIJEVA ILI ŽELUDAC? Evo šta će vam se dogoditi ako progutate ŽVAKU!

Zanimljivosti
HOĆE LI ĆE SE ZALIJEPITI ZA CRIJEVA ILI ŽELUDAC? Evo šta će vam se dogoditi ako progutate ŽVAKU!
.

Tačno je da se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu probavljivi, ali želudac čoveka svakodnevno prima određene količine neprobavljive hrane

Koliko su tačne priče koje su vam roditelji od detinjstva pričali da će vam se creva zalepiti ukoliko progutate žvaku?

A vi ste je sigurno bar jednom progutali, ako ne s namerom, onda bar slučajno. I šta se onda sa njom dogodilo? Da li je zalijepila crijeva, želudac, da li će trebati čitavih sedam godina da je organizam svari i izbaci? Evo istine...

Istina je nešto drugačija. Tačno je da se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu probavljivi, ali želudac čovjeka svakodnevno prima određene količine neprobavljive hrane, pa to samim tim nije neobično, niti opasno po život.

U trenutku kada progutate žvaku, njeni delovi koji ne mogu da budu probavljeni ostaju u tijelu sve dok se ne želudac ne izbori sa tim, a potom se, poslije određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Međutim, da priče o štetnom uticaju progutanih žvaka nisu samo mit svjedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u istom trenutku može da stvori probleme s varenjem, naročito kod male djece.

Ovo se naravno dešava vrlo rijetko, ali kada se desi, onda je potrebna hitna intervencija ljekara.

Tako da, sljedeći put kada budete progutali žvaku, nemate o čemu da brinete – vaš želudac će se sasvim uspješno izboriti sa tim!

Ne propustite