La Sagrada Familia

Arhitektura
La Sagrada Familia
La Sagrada Familia u Barceloni već dugi niz godina nosi epitet jedne od najprepoznatljivijih znamenitosti u Španjolskoj. Radovi na crkvi, koju je dizajnirao legendarni španjolski arhitekt Antoni Gaudi, započeli su 1882. godine, a traju i danas.

La Sagrada Familia u Barceloni već dugi niz godina nosi epitet jedne od najprepoznatljivijih znamenitosti u Španjolskoj. Radovi na crkvi, koju je dizajnirao legendarni španjolski arhitekt Antoni Gaudi, započeli su 1882. godine, a traju i danas.

U vrijeme prije Gaudijeve smrti završena je otprilike četvrtina Crkve. Očekuje se da će biti dovršena 2026., na 100-godišnjicu Gaudijeve smrti.

Završetak Crkve već dugi niz godina spriječavaju mnoge nedaće. Bilo je mnogo problema zbog složenosti dizajna, nedostatka novca, ali i prekid zbog Građanskog rata u Španjolskoj.

Rad je nastavljen po uzoru na nacrte iz Gaudijevog plana. Za razliku od mnogih crkava, ona je preživjela tijekom Španjolskog građanskog rata. Često su je i još uvijek je doživljavaju kao svojevrsni simbol grada Barcelone iako taj opis možda više pripada katedrali Barcelona (koja datira iz 13.stoljeća). Bazilika La Sagrada Familia je kombinacija modernih elemenata i jednistvene verzije gotičkog stila, što se prije svega vidi u visini, obliku prozora i lukova, trostrukim portalima i arhitektonskoj plastici.


Gaudí je uspio završiti samo ulaznu, zapadnu, fasadu koja je tako detaljno urađena da se može smatrati samostalnom građevinom. Njezina tri portala, koja predstavljaju Nadu, Vjeru i Čestitost, prekrivena su skulpturama u stilu Art nouveaua, koje se dinamično uvijaju i šire te potpuno skrivaju njihovu konstrukciju. Portal Nade predstavlja Bogorodičino vjenčanje, Bijeg u Egipat i Pokolj nevine dječice. Stup u obliku palme na svojim leđima nosi nilska kornjača, simbol ustrajnosti. Središnji portal Čestitosti je podijeljen na dva dijela: Toranj rođenja od Abrahama do Josipa i Betlehemska špilja. Visoko na pročelju Rođenja toranj s čempresima simbolizira stablo života. Pelikan u podnožju stabla simbolizira hostiju. Na dnu stabla anđeli drže kalež, simbol Euharistije. Na vrhu stabla je slovo T (ili Tau), što označava Boga. Preko njega prelaze dvije crvene dijagonale, sto predstavlja Kristovo ime, a na vrhu se nalaze raširena krila koja predstavljaju Duha Svetoga. Dakle, na vrhu je predstavljeno sveto Trojstvo. Desni portal je posvećen svetom Josipu i prikazuje njegovu radionicu i Prikazivanje u hramu.

Osam tornjeva, od planiranih dvanaest, je završeno. Ovi tornjevi su viši od 100m, a simboliziraju dvanaest apostola. Imena i kipovi apostola se pojavljuju na kulama.

Vrhovi  tornjeva su ukrašeni raznobojnim mozaicima s različitim teksturama. Riječi "Excelsis" i "Hosana" su ugrađene u neke od vrhunaca.

 

Muzej Svete obitelji je dio kompleksa bazilike koji uključuje zidne skulpture, primjere i fotografije u nekoliko prostorija. Zanimljiv dokumentarni pregled u kronološkom redu pokazuje razne etape izgradnje i budući izgled ovog Gaudíjevog ambicioznog djela.

 

Ne propustite