Johnson prvi britanski ministar u posjeti Moskvi u posljednjih pet godina

Svijet
Johnson prvi britanski ministar u posjeti Moskvi u posljednjih pet godina
.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson putuje u Moskvu u ovoj sedmici, u prvu zvaničnu posjetu jednog britanskog ministra Rusiji u pet godina.

Johnson će u petak održati razgovore s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, osam mjeseci nakon što je njegova ranija posjeta otkazana zbog ruske podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Ta posjeta mogla bi nagovjestiti približavanje u vezama između dvije zemlje nakon višegodišnjih antagonizama.

Johnsonova odluka da otkaže aprilsku posjetu Moskvi donešena je nakon sumnjivog napada hemijskim oružjem na mjesto Khan Sheikhun pod pobunjeničkom kontrolom u kome je ubijeno više od 80 ljudi i za koji su optužene sirijske vladine snage.

Rusija je optužila London zbog otkazivanja Johnsonove posjete u aprilu, nazivajući odluku "apsurdnom" i tvrdeći da Britanija "nema stvarnog uticaja" na globalnoj pozornici. 

Odnosi s Rusijom pogoršali su se nakon što je Britanija zatražila krivični progon osumnjičenih za ubistvo Aleksandra Litvinenka, kritičara Kremlja i bivšeg špijuna, koji je otrovan radioaktivnom supstancom u Londonu u 2006.

Britanija je također žestoki pristalica zapadnih sankcija protiv Moskve zbog njene uloge u ukrajinskom sukobu.

Na samitu u Bruxellesu u novembru, britanska premijerka Theresa May upozorila je da Evropa treba da ostane na oprezu prema "akcijama neprijateljskih zemalja kao što je Rusija", prenosi  AFP.

Ne propustite