Perić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine

Bosna i Hercegovina
Perić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine
.

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje i održanog pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije, vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH u krivičnom predmetu protiv optuženog Mirosla Perića, izreklo je presudu kojom je optuženi Miroslav Perić oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi Miroslav Perić oglašen je krivim što je za vrijeme rata u BiH u periodu od 20. juna 1992. godine do 22. novembra 1995. godine i oružanog sukoba između vojske HVO-a i ARBiH u periodu od 17. aprila 1993. godine do kraja februara 1994. godine, kao pripadnik MUP-a PS Mostar, nečovječno postupao, učestvovao u zlostavljanju - nasilju nad zatvorenicima civilima koje je imalo za posljedicu tešku tjelesnu povredu, povredu ličnog dostojanstva, naročito uvredljivi i ponižavajući postupci - saopćeno je iz Suda BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je optuženog Miroslav Perića osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Na osnovu odredbe člana 198. stav 2. ZKP BiH oštećenom „152“ se dosuđuje imovinskopravni zahtjev u iznosu od 10.000 KM,  koji novčani iznos je optuženi Miroslav Perić već uplatio oštećenom 18. decembra 2017. godine, prenosi Fena.

Na osnovu odredbi člana 188. stav 1. ZKP BiH optuženi se obavezuje da nadoknadi troškove krivičnog postupka u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude - navodi se u saopćenju.

Ne propustite