Završen sastanak Putina i Vučića: Potpisano više sporazuma, podrška Srbiji oko KiM

Svijet
Završen sastanak Putina i Vučića: Potpisano više sporazuma, podrška Srbiji oko KiM
.

 MOSKVA - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Ruske federacije Vladimir Putin završili su u Moskvi bilateralne razgovore nakon kojih je potpisano niz sporazuma o saradnji u različitim oblastima, a u obraćanju novinarima Putin je istakao da je razgovor bio iskren i sadržajan te najavio dalji razvoj i jačenje odnosa dvije zemlje.

Putin je u zajedničkom obraćanju sa Vučićem istakao da će Rusija nastaviti podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Kako je rekao Rusija će po pitanju Kosova podržati svaku odluku koja će biti postignuta između Beogarda i Prištine naglasivši da bi rješenje trebalo da se postigne poltičkim sredstvima u dijalogu dvije strane i da bude u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

"Rusija je zainteresovana za stabilizaciju prilika u regionu. Ruska strana će nastaviti podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije", rekao je ruski predsjednik.

Putin je rekao da su se razgovori najvećim dijelom odnosili na ekonomsku saradnju uz ocjenu da ona raste i da će se to i nastaviti i najavio da će Rusija pokriti potrebe Srbije za gasom.

Vučić je izjavio da će Srbija u političkom smislu uvijek biti zahvalna Vladimiru Putinu što je spriječio da srpski narod dobije žig genocidnog naroda, kao i na tome što i dalje ima mogućnost da se bori za Kosovo i Metohiju, te ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom ponovio da Srbija jeste vojno neutralna zemlja i nema težnje da uđe u vojne saveze uključujuću NATO.

"Želio bih da u ime Srbije izrazim zahvalnost na podršci koju nam Rusija pruža u smislu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Rusija je uvijek bila prijatelj Srbije", rekao je Vučić.

On je pozvao Putina da dođe na otvaranje hrama Svetog Save koje je planirano 2019. godine, a u čije je opremanje ruska strana uložila značajna sredstva.

Izvor:agencije

 

Ne propustite