Palestinci traže od Rusije i Kine da pokrenu mirovni proces

Svijet
Palestinci traže od Rusije i Kine da pokrenu mirovni proces
.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas poslao je delegacije u Kinu i Rusiju kako bi zatražio od njih da preuzmu jaču ulogu u mirovnom procesu s Izraelom, saopćio je palestinski zvaničnik u utorak.

Abbas tvrdi da Sjedinjene Države više ne mogu biti posrednik u razgovorima, nakon kontroverznog priznanja Jerusalema kao izraelske prijestonice američkog predsjednika Donalda Trumpa 6. decembra.

Saleh Raafat, član palestiniske delegacije u posjeti Rusiji, izjavio je da je Abbas delegatima dao zadatak da insistiraju kod ruskih i kineskih čelnika da se vrate mirovnim prergovorima.

- Sada smo u Rusiji i neki od nas će otići u Peking da uruče istu poruku o značaju traženja međunarodnog sponzorstva za mirovni proces pod okriljem Ujedinjenih nacija - izjavio je Raafat za AFP putem telefona iz Moskve.

U ponedjeljak je Abbas ponovio svoje protivljenje svakoj američkoj ulozi kao posrednika između dvije strane, rekavši da "kogod dopusti Sjedinjenim Državama da se vrate kao partner ili posrednik u mirovnom procesu je lud".

Mirovni pregovori izmeđui Izraela i Palestinaca zakočeni su od njihove propasti u 2014, prenosi Fena.

Trump je izjavio kako je nestrpljiv da ih ponovo pokrene do "konačnog sporazuma", ali je njegovo priznanje Jerusalema razbjesnilo palestinsko rukovodstvo. 

Ne propustite