SPD poručio Angali Merkel: Trebate uvjeriti naše članove

Svijet
SPD poručio Angali Merkel: Trebate uvjeriti naše članove
.

Njemačka centralno-ljevičarska Socijaldemokratska partija (SPD) u ponedjeljak je upozorila konzervativce kancelarke Angele Merkel da oni neće dobiti podršku svojih članova za novu koalicionu vladu ukoliko SPD odustane od svojih ključnih izbornih obećanja.

Rukovodstvo SPD-a je nerado pristalo da uđe u pregovore nakon što su ih glasači u septembru kaznili za posljednje četiri godine „velike koalicije“ pod Merkel najgorim rezultatom još od 1933. godine, podsjeća agencija Reuters.

Članovi SPD-a će imati zadnju riječ o bilo kakvom dogovoru o obnavljanju saveza sa Merkelinim Kršćanskim demokratama (CDU) i njihovim bavarskim saveznicima, Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU).

Generalni sekretar SPD-a Lars Klingbeil je kazao da će oni zahtijevati svojstvene ljevičarske politike, poput jedinstvenog „građanskog osiguranja“ koje SPD zahtijeva da bude uvedeno umjesto njemačkih privatnih i javnih zdravstvenih sistema.

- Unija (CDU/CSU) zna da članovi SPD-a imaju zadnju riječ... i mi moramo biti spremni uvjeriti ih u bitnim stvarima – izjavio je Klingbeil za televiziju ZDF.

Ne propustite