Loš zadah upućuje na bolest jetre, a evo na koju bolest upućuju SUHA USTA

Porodica i zdravlje
Loš zadah upućuje na bolest jetre, a evo na koju bolest upućuju SUHA USTA
.

Zubi mogu požutjeti od lijekova za akne i visoki tlak, krvaranje desni upućuje na gingivitis i parodontozu, dok se škripanje zubima u snu povezuje sa stresom. 

Loš zadah upućuje na probleme s jetrom

Problemi s oralnim zdravljem mogu biti znak opasnijih zdravstvenih tegoba. Tako loš zadah može upućivati na probleme s jetrom, probavom i želucem. Najčešće se javlja u začecima bolesti, ali jednako tako može biti posljedica ispijanja velike količine alkohola i kafe, a premalo vode, prenosi 24sata.hr.  

Zubi mogu požutjeti od lijekova 

Za žute zube osim nepravilne oralne higijene mogu biti krivi lijekovi. Najčešće su to antibiotici kao što je tetraciklin koji se koristi u liječenju akni, kao i lijekovi za visoki pritisak i vodice za uste kojima se ublažavaju tegobe s desnima. 

Suha usta znak su dijabetesa 

Suha usta posljedica su dehidracije, ali isušivanje mogu uzrokovati alkohol i pušenje. Osim toga, nedostatak sline također može biti rani znak dijabetesa. Šećerna bolest izaziva zadebljanja krvnih žila u žlijezdama slinovnice i usporava proizvodnju sline. Zbog toga su desni podložniji infekcijama. Preostali simptomi su pojačana žeđ, trnci u rukama i nogama te često mokrenje.   

Ranice u ustima povezuju se s rakom usne šupljine 

Ranice u ustima koje ne zacjeljuju ukazuju na ozbiljne tegobe stoga se treba što prije javiti stomatologu. Ranice se najčešće javljaju zbog pada imuniteta, ali ako ne prolaze mogu upućivati na rak usne šupljine. Najopasnije su one s crvenim ili bijelim rubovima, rane koje krvare i koje trnu.   

Krvaranje desni upućuje na gingivitis i parodontozu 

Krvaranje desni u kombinaciji s lošim zadahom može biti znak gingivitisa. Ako se ne liječi, može se razviti u parodontozu, infekciju zubnog mesa i kostiju koje podupiru zube. Moguće je i ispadanje zubi. Tome se može doskočiti pravilnom oralnom higijenom, redovitim pranjem zubi, korištenjem zubnog konca i mijenjanjem četkice svaka dva do tri mjeseca.   

Škripanje zubima posljedica je stresa 

Škripanje zubima u snu ili bruksizam može biti znak emocionalnog ili psihičkog stresa. To može oslabititi zubnu caklinu i oštetiti zube, a prati ga bol u čeljusti i glavobolja. Najbolje je odmah obratiti se stomatologu i napraviti zaštitnu masku.

 

(24sata.hr)

Ne propustite