Al-Hussein: Aung San Suu Kyi bi trebala odgovarati za genocid

Svijet
Al-Hussein: Aung San Suu Kyi bi trebala odgovarati za genocid
.

Zeid Ra'ad al-Hussein, visoki komesar Ujedinjenih naroda za ljudska prava, smatra i vjeruje da se počinioci zločina protiv Rohinja u Mijanmaru moraju  suočiti sa pravdom, javlja BBC.

Al-Hussein je na čelu najvišeg tijela UN-a i, kako navodi BBC, njegovo mišljenje ima veliku težinu. Proces bi mogao ići i do vrha, pa on ne odbacuje mogućnost da civilna liderka Mijanmara Aung San Suu Kyi i čelnik vojnih snaga general Aung Min Hlaing, mogu biti optuženi za genocid.

Al-Hussein je ranije govoreći pred Vijećem za ljudska prava UN rekao da je priroda sistematskog i raširenog nasilja i progona Rohinja u Mijanmaru takva da se ne može odbaciti mogućnost da se radi o genocidu.

-   S obzirom na razmjere vojne operacije, odluke su donesene na najvišem nivou – rekao je ovaj zvaničnik UN u intervjuu britanskoj televiziji.

Al- Hussein je pozvao na međunarodnu krivičnu istragu o šokantnim i brutalnim napadima protiv manjinskog muslimanskog naroda u sjevernoj provinciji većinski budističkog Mijanmara. On je svjestan da će optužbe za genocid teško biti dokazati.

Naravno, ako planirate genocid nećete to staviti na papir i izdati naredbu. Ali, ne bi me iznenadilo da neki sud u budućnosti donese presudu na osnovu ovoga što gledamo – rekao je.

Do decembra ove godine, gotovo 650.000 Rohinja je napustilo svoje domove što je dvije trećine ukupne populacije. Stotine sela je spaljeno, a hiljade ljudi nsu ubijene. Postoje dokazi o stravičnim masakrima i masovnim silovanjima. Al-Hussein smatra da je dobitnica Nobelove nagrade za mir morala učiniti više da zaustavi nasilje. Kritizira je zbog toga što odbija da Rohinje zove njihovim imenom.

Ne propustite