Nakon što ih je iskritikovao Trump poručio FBI-u: Stopostotno sam uz vas!

Svijet
Nakon što ih  je iskritikovao Trump poručio FBI-u: Stopostotno sam uz vas!
.

Američki predsjednik Donald Trump je rekao da "stopostotno" podržava FBI, manje od sat vremena nakon što je iskritikovao tu agenciju.

Tokom obraćanja na ceremoniji dodjele diploma Nacionalne akademije FBI-a u Quanticu u Virginiji, Trump je nahvalio tu agenciju, istakavši da je puna "odličnih ljudi", prenosi BBC.

- Predsjednik Sjedinjenih Država je stopostotno uz vas. Usput, vi ste odlični ljudi. Rekao bih 90 posto vas je odlično, zar ne? Preostalih deset posto, to baš i ne funkcioniše dobro - kazao je Trump.

On je održao taj govor samo nekoliko dana nakon što je za tu agenciju izjavio da je "u rasulu" i "najgora u historiji".

Prije nego što je stigao na kampus FBI u petak, Trump je novinarima naveo da je narod "veoma ljut" zbog postupaka te agencije, te da je "šteta šta se desilo s FBI-om".

Čini se da je Trump pri tom mislio na nedavne navode da su dva agenta FBI privatno razmjenjivala poruke tokom izbora 2016. godina u kojima su ismijavali tadašnjeg predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa.

Republikanci tvrde da ta razmjena poruka dokazuje postojanje pristranosti na Trumpovu štetu u specijalnoj istrazi koju vodi bivši direktor FBI Robert Mueller, koji istražuje moguću vezu između Trumpove kampanje i ruskih vlasti, te miješanje Rusije u američke izbore.

Po sadržaju tih poruka koji je predat Kongresu i do kojeg su došli američki mediji, ti agenti su također navodno ismijavali Demokrate Bernija Sandersa i Hillary Clinton, kao i druge istaknute političke ličnosti.

Po propisima FBI, agentima je dopušteno da izražavaju svoja mišljenja "kao pojedinac privatno i javno, o političkim subjektima i kandidatima".

Ne propustite