KCUS: Netačan navod da aparati za magnetnu rezonancu nisu u funkciji

Bosna i Hercegovina
KCUS: Netačan navod da aparati za magnetnu rezonancu nisu u funkciji
.

Potpuno je netačan navod da nijedan od dva aparata za magnetnu rezonacu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nisu u funkciji. Klinika za radiologiju KCUS ima tri aparata. Dva aparata su iz 2007. i jedan aparat je iz 2009. godine, saopćeno je iz KCUS-a.

Kako se navodi u saopćenju, jedan aparat je u funkciji i služba radi u dvije smjene što je lako provjerljivo kao i broj obavljenih pregleda u svakom danu zahvaljujući informacijonom sistemu. U situaciji kada radi jedan aparat prednost imaju ležeći pacijenti, onkološki pacijenti kao i pedijatriski pacijenti koji se svakodnevno pregledaju, što je opet lako provjerljivo.

- Godinama Klinika za radiologiju obavlja i do 80 pregleda dnevno, u komparaciji sa Općom bolnicom "Prim. dr. Abdulah Nakaš", koja ima najsavremeniji aparat magnetne rezonance i radi se dnevno pet-šest pacijenata, što je opet lako provjerljivo obzirom da i Opća bolnica ima informacioni sistem. Nisu tačni navodi da iko od uposlenika preporučuje pacijentima obavljanje pregleda u privatnim ordinacijama, jer nemamo informaciju o kompetentnosti ljekara koji tumače te nalaze. Također, KCUS je u postupku nabavke novog MR aparata. Molimo novinare da provjere informacije prije nego ih objave. Ipak je mnogo bolje da se bavimo bolesnicima i da pružamo usluge nego da pišemo demantije zbog iznošenja neistina i da gubimo dragocijeno vrijeme - saopćeno je iz PRESS službe KCUS-a.

Ne propustite