Wigemark: Više slušati glas mladih u BiH

Bosna i Hercegovina
Wigemark: Više slušati glas mladih u BiH
.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars Gunnar Wigemark prilikom današnje posjete Tuzli bio je domaćin razgovora sa studentima Ekonomskog i Pravnog fakulteta u Tuzli.

Ovaj susret je organiziran u okviru Info dana, koji su danas upriličeni na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Tuzli, u okviru projekta za mlade EU for You-e4u, koji angažuje studente iz cijele zemlje u promociji pitanja od značaja za proces EU integracija.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars Gunnar Wigemark kazao je da se proteklih sedmica sastao sa više od hiljadu studenata, te da je bilo zanimljivo čuti njihova razmišljanja o situaciji u zemlji, mogućnostima zapošljavanja, stanju u visokom obrazovanju i o tome jesu li zainteresirani ostali u ovoj zemlji.

-Većina bi zapravo voljela ostati ovdje, ukoliko im se pruže određene mogućnosti, poslovi - dodao je i poručio da bi svi trebali više slušati glas mladih u ovoj državi.

Na pitanje novinara o usvajanju Zakona o akcizama u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, odgovorio je da je to veoma  značajan korak i odluka koja će omogućiti ulaganje u infrastrukturu, prije svega u ceste, s tim da su neke od tih cesta i na području Tuzle.

Također, ta odluka je važna za ulaganja i povoljniju ekonomsku klimu i budućnost ekonomije u cjelini, te stvaranje povoljnije investicijske klime.

Wigemark je mišljenja da Bosna i Hercegovina treba više javnih investicija, jer nema dovoljno privatnih i direktnih stranih ulaganja.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta UNTZ Ermina Smajlović smatra da projekt E4U ima višestruke koristi.

Prva od njih se ogleda u razvoju kritičke svijesti studenata prema društveno-ekonomskoj realnosti na svim nivoima, kako evropskom, regionalnom, tako i na nacionalnom nivou.

Jedan od ovogodišnjih učesnika projekta E4U je Miroslav Vovna, student završne godine Ekonomskog fakulteta UNTZ, koji je naveo da mu je motivacija za učešće na ovom programu nezadovoljstvo stanjem u BiH, te želja za pokretanjem promjene.

(Fena) 

 

Ne propustite