STUDIJA OTKRILA DA SE RAK DOJKE MOŽE VRATITI I 20 GODINA KASNIJE: Evo šta trebate raditi da se ovo ne bi desilo!

Zdrav život
STUDIJA OTKRILA DA SE RAK DOJKE MOŽE VRATITI I 20 GODINA KASNIJE: Evo šta trebate raditi da se ovo ne bi desilo!
.

Rezultati nove studije sprovedene u Engleskoj su napravile još jednu rupu u mitu o konvencionalnoj terapiji za karcinom, otkrivajući da žene koje prime tipične procedure poput hemoterapije i zračenja za karcinom dojke, često iskuse vraćanje bolesti– u nekim slučajevima čak i 20 godina nakon što ga navodno „izliječe“.

Kao dio istraživanja, naučnici sa Univerziteta u Oksfordu su pregledali 88 različitih kliničkih studija koje su ukupno uključivale 62 923 žene koje su primale terapiju za rak dojke. Iz ovih podataka su zaključili da rak dojke često stoji „uspavan“ u telima žena čak i nakon završetka tretmana, zbog čega mnogi konvencionalni onkolozi savetuju njihovim pacijentima da nastave da uzimaju hormonalne lijekove poput tamoksifena kao bi spriječili tumore.

Žena kojoj je prethodno data dijagnoza da je „čista“ od tumora, će možda uzimati tamoksifen i nekoliko godina nakon hemoterapije i biće u redu– sve dok ne prestane da uzima tamoksifen. Tada rak dojke može neočekivano da se ponovo pojavi, možda čak i nakon nekoliko decenija, što dovodi do druge dijagnoze raka dojke.

„Svaka pacijentkinja je dobila da pije tablete poput tamoksifena ili inhibitore aromataze koji blokiraju efekte estrogena ili prekidaju lučenje hormona“, kako navodi medicinski korespodent Ben Spenser o učesnicima u studiji. „Nakon pet godina terapije, njihov karcinom je nestao i prestale su da uzimaju lijekove.“

breast-cancer

„Praćenje njihovog napretka je otkrilo vraćanje bolesti i do 15 godina kasnije– što je 20 godina kasnije nakon prve dijagnoze.“

I dok su žene kojima je prethodno dijagnostikovan karcinom dojke duže živjele zahvaljujući lekovima poput tamoksifena, ovo preživljavanje dolazi uz cijenu. Čini se kao da takvi lijekovi nude samo privremeno rješenje i zapravo uopšte ne liječe karcinom, već ga maskiraju na neodređen vremenski period dok god žene ne prestaju da ih uzimaju.

Nevjerovatno je kako karcinom dojke može ostati neaktivan toliko dugo i zatim se širiti mnogo godina kasnije, uz rizik koji ostaje isti godinu za godinom i koji je i dalje usko povezan sa veličinom prvog karcinoma i mogućim širenjem na limfne čvorove“, naveo je vodeći istraživač dr Hongčao Pan o rezultatima.

Industrija lijekova za karcinom i dalje drži žene u neznanju o prednostima zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti kao mjerama prevencije.

Čovjek bi pomislio da bi takvi rezultati prouzrokovali ustanove za liječenje da ponovo razmisle o tome šta znači liječiti karcinom u modernom dobu. Možda nam je potrebno nešto više cjelokupno efikasnije od otrova i lijekova kako bi „izliječili“ ljude od jedne od najsmrtonosnijih bolesti našeg vremena, zar ne?

To ipak nije pravac u kojem razgovor o karcinomu dojke ide trenutno. Umjesto da ljekari počnu da preporučuju ženama da promijene režim ishrane kako bi izbjegli uzroke karcinoma poput plastičnih hemikalija, GMO-a i šećera na primjer, ovi „stručnjaci“ sada preporučuju da žene jednostavno ostanu na svojim hormonalnim lijekovima na neodređeno kako bi spriječili vraćanje raka dojke kasnije u životu.

Ni riječ o tome da promena ishrane ili načina života nije uključena u ovoj najnovijoj studiji o efikasnosti modernih terapija za karcinom. Umjesto toga će najverovatnije ženama biti rečeno da prate status kvo – ipak se mora zaraditi još mnogo novca na otrovima i pilulama, kao kontrast zdravoj ishrani i vežbanju.

Isto važi i za mastektomije koje prikupljaju milijarde dolara profita hirurzima na onkologiji, čak i kada ženama one zapravo nisu potrebne.

(Webtribune.rs)

Ne propustite