Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za poreznu utaju

Aktuelno
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za poreznu utaju
.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu zbog porezne utaje ili prevare što je budžet BiH oštetilo za više od 580.000 KM.

Optužnica je podignuta protiv pravne osobe 'JADRO' d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i usluge Gornji Vakuf-Uskoplje, Marka Jurlete (1985) iz Gornjeg Vakufa, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Slađane Trivunović (1983) rođene u Kupresu, državljanke BiH te pravne osobe 'SLARA' d.o.o. Banja Luka, čiji je direktor i odgovorna osoba Trivunović i Nenada Vulina (1968) rođenog u Banja Luci, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

U optužnici se navodi da je pravna osoba Jadro d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje raspolagala protivpravno stečenom imovinskom koristi koju je uime, za račun i korist pravne osobe ostvario bivši direktor i odgovorna osoba bez ograničenja ovlaštenja, u periodu od novembra 2009. do augusta 2011. godine.

U prethodnom dogovoru i uz pomoć optuženog Marka Jurlete, također uposlenika na poslovima komercijaliste u pravnoj osobi te uz pomoć ostalih optuženih u namjeri utaje poreza na dodatu vrijednost, pribavio dokumentaciju lažnog sadržaja, i to fiktivne fakture od navodnih dobavljača o navodnom prometu, a koji promet se nije stvarno desio.

Prema navodima optužnice, optužena pravna osoba je za robu, sirovu kafu koju je u stvarnosti nabavila na crnom tržištu, ovjerenu pečetom pravne osobe, proslijedila knjigovodstvu na osnovu čega je pravna osoba u svojim zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama prikazala, obračunala i putem podnošenja PDV prijava lažnog sadržaja za navedeni poreski period, ostvarila neosnovan i nezakonit odbitak ulaznog poreza u ukupnom iznosu od 583.422,91 KM za koji iznos su oštetili budžet BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo porezne utaje ili prevare, optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

(Fena)

 

Ne propustite