Šta najčešće zaboli prilikom rada na računaru? NIJE NAIVNO KAO ŠTO IZGLEDA

Zanimljivosti
Šta najčešće zaboli prilikom rada na računaru? NIJE NAIVNO KAO ŠTO IZGLEDA
.

Najčešća bolest često ponavljanih pokreta je tendinitis, tj. upala tetiva, a prilikom rada na računaru najčešće stradaju tetive prstiju, posebno kažiprsta, i šake.

Dugotrajno sjedenje ispred ekrana ponekad može da izazove ozbiljna oboljenja, praćena veoma jakim bolom i narušavanjem kvaliteta svakodnevnog života.

Oni nastaju kao posljedica ponavljanja pokreta ili prinudnog, odnosno nepravilnog položaja tijela, u ovom slučaju ruke.

Najčešća bolest često ponavljanih pokreta je tendinitis, tj. upala tetiva, a prilikom rada na računaru najčešće stradaju tetive prstiju, posebno kažiprsta, i šake, što nastaje usljed dugotrajne upotrebe miša. Oboljenje će se češće javiti ako je on neadekvatnog oblika jer prste stavlja u neprirodan položaj, čime se stvara dodatno opterećenje. Žene naročito treba da obrate pažnju jer predugački nokti takođe grče šaku prilikom kliktanja.

Simptomi

Najčešći simptom upale tetiva je bol koji se javlja na zahvaćenom mjestu i pojačava se pri daljim pokretima. Koža iznad tog mjesta može biti crvena i topla, a bol je ponekad prisutan i noću i kad se ruka odmara.

Liječenje

Pri blažem obliku ovog oboljenja najbolje je primjeniti produženi odmor i što češće dizati ruku iznad glave. Druga efikasna metoda je hlađenje bolnog mjesta - ukoliko imate ovakav problem, masirajte to mjesto ledom tri puta dnevno po dvadesetak minuta.

Prevencija

Za spriječavanje nastanka bolova od presudnog značaja je odgovarajući položaj za vrijeme rada na računaru. U osnovi svih bolnih stanja su isti pokreti ili ruka u fiksiranom položaju. Zbog svega ovoga svi koji dugo sjede za kompjuterom treba da prave povremene pauze i da s vremena na vrijeme urade neke vježbice razgibavanja kako ruka, rame i vrat ne bi bili u lošem položaju.

Ne propustite