Uvodi se tehnički pregled vozila na cesti: Niko nije očekivao da će se ovo gledati

Region
Uvodi se tehnički pregled vozila na cesti: Niko nije očekivao da će se ovo gledati
.

Maja sljedeće godine na hrvatskim cestama policija i inspektori cestovnog prometa obavljat će tehnički pregled teretnih vozila i autobusa na cesti.

To je regulirano Pravilnikom o tehničkom pregledu vozila na cesti koji je Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo u javnu raspravu.

Pravilnik je donesen zbog prilagodbe propisima EU. Policajci i inspektori za tehnički pregled na cesti imat će na raspolaganju mobilne jedinice, a imat će i zadatak da godišnje obave početni pregled tehničke ispravnosti na cesti na najmanje pet posto ukupnog broja teretnih vozila i autobusa registriranih u Hrvatskoj.

Podatke šalju EK Informacije o tim pregledima dostavljat će se Europskoj komisiji. U Pravilniku se navodi da će za obavljanje pregleda vozila na cesti policijski službenici ili inspektori cestovnog prometa zaustavljati vozila koja vizualno izgledaju loše održavano.

Ta će vozila prvo biti podvrgnuta početnom tehničkom pregledu koji uključuje provjeru zapisnika o zadnjem redovnom tehničkom pregledu ili pregledu na cesti, vizualnu procjenu tehničkog stanja vozila, a po potrebi će se vizualno procijeniti i koliko je sigurno teret koji se prevozi postavljen na vozilo.

Na temelju rezultata početnog tehničkog pregleda policija i inspektori odlučit će treba li vozilo podvrgnuti i detaljnom tehničkom pregledu na cesti koji, između ostalog, uključuje provjeru ispravnosti kočnica, pneumatika, kotača, šasije te štetnosti utjecaja na okoliš.

Naknada za pregled Detaljni tehnički pregled vozila na cesti provodit će se uz pomoć mobilne jedinice za pregled ili u objektu namijenjenom za pregled vozila na cesti ili u stanici za tehnički pregled vozila kao izvanredni tehnički pregled.

Ako se nakon detaljnog pregleda utvrde nedostaci, vozač ili vlasnik vozila morat će platiti naknadu za tehnički pregled. Pravilnik stupa na snagu 20. maja 2018. U Udruzi hrvatskih cestovnih prijevoznika (UHCP) zadovoljni su Pravilnikom, za koji kažu da ima intenciju povećati intenzitet kontrola vozila na cesti, a smanjiti broj kontrola u fiksnim tehničkim stanicama.

Darko Vukadinović iz UHCP-a tako objašnjava da odsad teretna vozila starosti do šest godina neće morati ići na periodične preglede svakih šest mjeseci, dok će vozila stara između sedam i 10 godina umjesto svaka tri mjeseca odsad ići na periodične preglede svakih šest mjeseci.

Vozila starija od 10 godina morat će na periodični pregled svaka tri mjeseca. Za nova vozila uvodi se pak nulti tehnički pregled pa takva vozila neće morati ići u stanicu za tehnički pregled. Prema Vukadinovićevim riječima, tehnički pregled vozila na cesti trebao bi povećati sigurnost prometa, prenosi vecernji.

Ne propustite