Erdogan: SAD više ne može biti posrednik između Izraela i Palestine

Svijet
Erdogan: SAD više ne može biti posrednik između Izraela i Palestine
.

Turski čelnik istakao je da sada treba razgovarati o tome ko će ubuduće biti posrednik.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas da Sjedinjene Američke Države više ne mogu biti posrednik u naporima da se okonča izraelsko-palestinski sukob nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao prijestonicu Izraela.

"Odsad pa ubuduće nema govora o tome da pristrane Sjedinjene Američke Države budu posrednik između Izraela i Palestine. Taj je period završen", rekao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka Organizacije za islamsku saradnju (OIC) u Istanbulu, prenosi Reuters.

On je istakao da sada treba porazgovarati o tome ko će ubuduće biti posrednik.

"O tome se mora razgovarati i u UN-u", zaključio je turski čelnik.

Nacrt deklaracije
U nacrtu deklaracije pripremljenom za današnji samit muslimanskih čelnika u Istanbulu navodi se da oni odluku Washingtona o priznavanju Jerusalema kao prijestonice Izraela smatraju znakom da se SAD povlači iz svoje uloge pokrovitelja mira na Bliskom istoku.

Reuters je imao uvid u nacrt deklaracije, a u njemu se ističe da je "Istočni Jerusalem prijestonica države Palestine" i sve se države pozivaju da priznaju "državu Palestinu i Istočni Jerusalem kao njenu okupiranu prijestonicu".

Erdogan je prije tri dana rekao da će odluke koje budu donesene na današnjem sastanku OIC-a pokazati da se američka odluka o priznavanju Jerusalema kao prijestonice Izraela neće moći lako primijeniti.

Organizacija OIC, uspostavljena 1969, ima 57 država članica s većinski muslimanskim stanovništvom ili njegovim velikim postotkom u svom ukupnom stanovništvu.

Izvor: Agencije
 

Ne propustite