Kinezi grade TE Gacko 2- potpisan sporazum

Bosna i Hercegovina
Kinezi grade TE Gacko 2- potpisan sporazum
.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić u ime Vlade Republike Srpske potpisao je danas Sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje TE Gacko 2 sa kineskim kompanijama Cniha Africa Investment and Development Co. i China Machinery Engineering Corporation.

Pored ovog sporazuma, ministar je sa kompanijom Cniha Africa Investment and Development Co. potpisao i okvirni Sporazum o dugoročnoj poslovnoj saradnji na realizaciji strateških investicionih projekata.

Potpisivanju sporazuma u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske prisutvovala je premijerka Željka Cvijanović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Željko Kovačević, izvršni direktor Rudnika i Termoelektrane „Gacko“ Srđan Milović i predstavnici kineskih kompanija potpisnika sporazuma.


Ministar Đokić je rekao da je u planu izgradnja TE „Gacko“ vrijedne oko milijardu KM, najmanje instalisane snage oko 300 megavata.

On kaže da će koordinaciono tijelo, čije je formiranje predviđeno ovim sporazumom, nastaviti analizu svih parametara koji su neophodni da bi se donijele investicione odluke – ocjena ranije procijenjenih rezervi uglja u ovom području, vrijednost opreme neophodne za izradu projekta i izgradnju ovog objekta.

Predsjednica Vlade Republike Srpske izrazila je zadovoljstvo što su sa kineskim partnerima potpisana dva sporazuma, od kojih jedan o strateškoj saradnji, a dugi o izgradnji Termoelektrane „Gacko 2“.

Izvor: Rtrs

Ne propustite