PREVENCIJA JE POLA ZDRAVLJA: Ove namirnice tokom ZIME MORATE JESTI kako bi sačuvali imunitet i organizam OD BOLESTI!

Zdrav život
PREVENCIJA JE POLA ZDRAVLJA: Ove namirnice tokom ZIME MORATE JESTI kako bi sačuvali imunitet i organizam OD BOLESTI!
.

Istina je da su citrusi i vitamin C odličan saveznik zdravlju, ali to zaista nije jedina hrana koja će pozitivno utjecati na imunitet
 

Priroda je najbolji lijek i sigurno najbolja prevencija da svoje zdravlje, čak i zimi, držite na zavidnoj razini.

U toj će vam priči najviše pomoći namirnice koje prirodno podižu i čuvaju imunitet no zaboravite na priču da nam u tome može pomoći samo vitamin C.

Istina je da su citrusi i vitamin C odličan saveznik zdravlju, ali to zaista nije jedina hrana koja će pozitivno utjecati na imunitet, kao što je slučaj i s namirnicama koje su pune antioksidansa. O njima ne trebamo ni govoriti koliko su važni za snažan imunitet i borbu protiv bolesti.

Ali jedini sigurno nisu:

Jogurt

Probiotička hrana poput jogurta potiče dobre bakterije u našim tijelima, a one zauzvrat čine čuda za zdravlje probave koja pak pomaže spriječiti infekcije gornjih dišnih puteva. Uz jogurt, savršen izvor dobrih bakterija je i kefir te kiseli kupus - još jedna idealna zimska namirnica za zdravlje koja uz dobre bakterije ima i obilje vitamina C.

Češnjak

Iako mu miris nije baš omiljen, češnjak je prepun alicina koji je zadužen za uništavanje bakterija zbog čega je odličan kao prevencija, ali i kad nastupi bolest. Naime, dokazano je da je oporavak uz češnjak, ali sirovi, puno brži i lakši nego bez njega.

Masna riba

Govorimo o ribu punoj zdravih masti i omega 3 masnih kiselina koje pomažu smanjiti upalu i ojačati zdravlje, a najbolji izbor su losos, tuna i skuša, koje bi zimi malo češće trebali imati na jelovniku.

Crvena paprika

Iako su naranče i drugi citrusi hrana koju ćete odmah povezati s vitaminom C i imunitetom, u istom bi tonu morali spomenuti i crvene paprike koja ima gotovo 50 posto više vitamina od naranče, zbog čega se smatra jako dobrom zimskom hranom.

Zeleno i korjenasto povrće

Mahunarke i zeleno povrće prava su zimska hrana jer obiljem vitamina i minerala pomažu ojačati organizam, a ne smijemo zaboraviti niti heljdu koja jako dobro grije organizam. I daje nam puno energije potrebne organizmu da se odupre brojnim faktorima koji utječu na naše zdravlje tijekom duge i hladne zime.

(index.hr)

 

Ne propustite