Promijenite svoj izgled bez mnogo muke: Ovo su grešaka kojima uništavate svoju ofarbanu kosu

Praktična žena
Promijenite svoj izgled bez mnogo muke: Ovo su grešaka kojima uništavate svoju ofarbanu kosu
.

Kosa raste stalno i uvijek je možete ponovo prefarbati! Ipak, neke stvari morate uzeti u obzir kada farbate kosu. Na primjer, ako posvjetljujete kosu, vi bukvalno izvlačite boju iz vaše kose i sa te tačke ne možete vratiti prirodnu boju kosu.

Ako koristite polu-trajnu tamniju boju, ona će postepeno blijediti do vaše prirodne boje. Kosa ofarbana bilo u salonu, bilo kod kuće, zahtjeva posebnu negu.  Farbanje kose je zabavan i jednostavan način da promenite svoj izgled, bez mnogo muke.

Da biste izbjegli da vam boja izblijedi, kao i oštećenje kose, svi frizeri i stilisti savjetuju da ni po koju cijenu ne radite ovih 10 stvari.

1. Perete je dan nakon što ste je ofarbali
Stručnjaci za njegu kose savjetuju da sačekate što je više moguće sa pranjem kose, nakon što ste je ofarbali. Kutikuli je potrbno neko vrijeme da u potpunosti absorbuje i zadrži boju. Ako ne možete da čekate više od jednog dana, sačekajte bar 24 sata prije nego što je operete. Takođe, koristite šampon namijenjen za vašu boju kosu, jer će joj to pomoći da duže traje.

2. Provodite previše vremena na suncu
Sigurno znate da morate da štitite kožu od sunca, ali da li ste ikada razmišljali da zaštitite i svoju kosu od tih istih UV zraka? Sunce će razbiti melanin u vaši pramenovima, pa će boja izblijediti i izgubiti sjaj. Srećom, postoje proizvodi koji djeluju poput kreme za sunčanje i štite kosu od UV zraka. Takođe, možete nositi šešire i marame radi dodatne zaštite. Malo sunca je dobro za sve, ali niko ne bi trebalo da provodi previše vremena na njemu.

3. Suviše često je kvasite
Kosa se širi kada je mokra i postaje propustljiva, a kada se ovo dogodi, boja počinje da se gubi. Možda bi trebalo da zamjenite nekoliko regularnih pranja kose pranjem suhim šamponom.

4. Koristite vrelu vodu
Farbanu kosu bi trebalo uvijek da ispirate hladnom ili mlakom vodom, jer ona "zatvara" kutilulu i tako čuva boju. Korišćenje vrele ili tople vode je najbolji način da brzo skinete farbu. Stručnjak za farbanu kosu, Ursula Grof, kaže da je topla voda neprijatelj kose i ako želimo da nam boja dugo traje, trebalo bi da uvijek kosu peremo hladnom vodom.

5. Zaboravljate da stavite balzam
Korišćenje balzama je ključ za svež i sjajan izgled farbane kose. On ne samo da obnavlja oštećenu kosu već ostavlja i zaštitni sloj koji čuva boju. Uvijek stavite balzam nakon pranja kose, naročito na krajeve, koji su najviše oštećeni.

6. Grubo je sušite peškirom
Stilista za frizure poznatih ličnosti Mona Everet kaže da korišćenje peškira za grubo sušenje kose može još više da pogorša rascvjetale krajeve i čak dovede do opadanja kose. Slaba kosa ne zadržava dobro boju, a i samo sušenje peškirom dovodi do toga da boja izblijedi. Najbolje rešenje je da kosu sušite na vazduhu ili da peškir zamjenite pamučnom majicom.

7. Koristite previše toplote
Stilista za kosu, Gaj Tang, snažan je protivnik korišćenja uređaja koji koriste toplotu, poput figara i prese za kosu, na farbanoj kosi. Oni dovode do toga da kosa drastično izblijedi, a ako već morate da koristite ovaj pribor za stilizovanje kose, nikada ga ne koristite na najvišoj temperaturi.

8. Zaboravljate da stavite sjaj
Ono što kosi daje sjaj jeste kutikula dlake, ali ona taj sjaj gubi kada se ofarba. Zato, ako želite da vam i farbana kosa izgleda sjajno i blistavo, nakon svakog pranja nanesite neki od preparata za sjaj kose.

9. Često mjenjate frizera
Potrebno je najmanje tri puta da neki frizer ili stilista ostavi svoj "pečat" na vašoj kosi. Ako idete od jednog do drugog, vaša kosa neće izgledati dobro - budite vjerni jednom frizeru i dozvolite mu da se posveti vašoj kosi i učini je divnom!

10. Koristite farbu iz kutije
Farbe iz kutija sadrže metalne soli koje se vezuju međusobno i za boju koja je već na kosi, pa je na takvu kosu teško nadograditi boju. U pauzama između farbanja u salonu, ne farbajte korijen sami, jer će vaš frizer imati dva puta više posla da postigne boju koju želite.

Ne propustite