Turska pozvala svijet da prizna istočni Jerusalem kao palestinsku prijestonicu

Svijet
Turska pozvala svijet da prizna istočni Jerusalem kao palestinsku prijestonicu
.

 Turska je u srijedu apelovala na svijet da prizna istočni Jerusalem kao prijestonicu palestinske države, dok je otvarala islamski samit sazvan kao  reakciju na američku odluku da prizna grad kao izraelsku prijestonicu.

- Prvo, palestinsku državu moraju priznati sve druge zemlje. Svi zajednički moramo raditi na tome - izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cacusoglu okupljenim šefovima diplomatije islamskih zemalja uoči otvaranja samita u punom sastavu.

 - Moramo ohrabriti druge zemlje da priznaju palestinsku državu u granicama iz 1967. godine i s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom - kazao je Cavusoglu.

Jerusalem, koji je podjednako svet među Jevrejima, hrišćanima i muslimanima, sjedište je trećeg najsvetijeg mjesta islama i decenijama je u srcu izraelsko-palestinskog sukoba.

Izrael je zauzeo arapski istočni Jerusalem u Bliskoistočnom ratu 1967. godine i kasnije ga je anektirao, u potezu koji nije priznala međunarodna zajednica. 

Objava američkog predsjednika Donalda Trumpa od prošle sedmice u kojoj priznaje grad kao izraelsku prijestonicu dovela je do protesta u brojnim muslimanskim zemljama. Turski zvaničnici izjavljivali su da će ona gurnuti svijet u "plamen bez kraja".

Turska je pozvala čelnike Organizacije islamske konferencije, grupe od više od 50 muslimanskih zemalja, na današnji sastanak u Istanbulu kako bi formulirali zajednički odgovor na Trumpovu odluku, prenosi Reuters. 

Ne propustite