Zovko pozvala EU da svoju globalnu ulogu osnaži kroz djelovanje u BiH

Bosna i Hercegovina
Zovko pozvala EU da svoju globalnu ulogu osnaži kroz djelovanje u BiH
.

 Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko u utorak je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu poručila da ukoliko europska diplomacija želi osnažiti svoju globalnu ulogu, svoju snagu mora pokazati u najbližem susjedstvu poput Bosne i Hercegovine.

 "U Bosni i Hercegovini ni nakon dvadeset dvije godine nemamo rješenje za izlazak iz 'frankeštajnske' strukture ustava koji je zamrznuo rat i donio nesavršen mir u kojem tri naroda imaju različita viđenja prošlosti, a budućnost je i dalje na čekanju", kazala je Zovko na  zajedničkoj raspravi o europskoj vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici.

 Tokom rasprave, zastupnica Zovko je također navela kako događanja i napetosti u europskom susjedstvu, te aktualne sigurnosne ugroze proistekle iz terorističkih prijetnji kao i migracijske krize koje podižu tenzije u državama članicama "pozivaju i na učinkovite odgovore za naše građane".

 Naglasila je kako je krajnje vrijeme za poboljšanje zajedničkih i koordiniranih kapaciteta država članica Unije.

 Zovko je istaknula da Europska unija mora imati aktivniju ulogu u zaustavljanju potencijalnih otvorenih sukoba na svojim granicama koji bi posljedično mogli izazvati nove valove izbjeglica kao i nestabilnosti u budućnosti, priopćio Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke, prenosi Fena.

Ne propustite