UNHCR: Evropu bi mogao zapljusnuti novi izbjeglički talas

Svijet
UNHCR: Evropu bi mogao zapljusnuti novi izbjeglički talas
.

Potrebno je 4,4 milijarde dolara pomoći za 5,3 miliona sirijskih izbjeglica.


Agencija koja je prikupila samo polovicu neophodne pomoći za 2017. godinu, mora dobiti međunarodnu pomoćEPA
Sirijske izbjeglice bi ponovo mogle krenuti ka Evropi u talasima ako programi humanitarne pomoći u pet susjednih država, gdje ih najviše boravi, ne budu imali održivo finansiranje, upozorile su Ujedinjene nacije.

Komesarijat UN-a za izbjeglice je objavio detalje 4,4 milijarde dolara vrijednog programa pomoći za 5,3 miliona sirijskih izbjeglica koje žive u Turskoj, Libanu, Iraku, Jordanu i Egiptu.

Agencija koja je prikupila samo polovicu neophodne pomoći za 2017. godinu, mora dobiti međunarodnu pomoć, rekao je Amin Awad, direktor Komesarijata UN-a za izbjeglice za Bliski istok i sjevernu Afriku, javlja Reuters. 

Naveo je nekoliko razloga zbog kojih bi Evropu mogao zapljusnuti novi izbjeglički talas.

Manjak humanitarne pomoći
„Veliki je broj izbjeglica, situacija u regiji je nestabilna, a ako ne bude pomoći, te izbjeglice postaju preveliki teret za zemlje domaćine“, rekao je Awad.

Dogovor Evropske unije i Turske je zaustavio glavni izbjeglički talas iz 2015, ali sve manje humanitarne pomoći ponovo pravi probleme.

„Nismo u mogućnosti osigurati osnovne uvjete za život u izbjegličkim kampovima, vodu, gorivo, pokrivače, šatore... Ljudi žive u otvorenim objektima. Turska i Liban su najveći donatori, oni im pružaju utočište, ali ne dolazi međunarodna pomoć. Zato moramo biti spremni na posljedice“, rekao je čelnik UN-ove agencije.

Izvor: Agencije

Ne propustite