Tigar i ostali ne idu u pritvor

Bosna i Hercegovina
Tigar i ostali ne idu u pritvor
.

Iako će se Abdić i njegovi suborci braniti sa slobode, advokat Muselimović ističe da je porodica Šantić zadovoljna time što se klupko konačno odmotava.

Iz bihaćkog odjela Federalne uprave policije, osumnjičeni za ubistvo Vlade Šantića danas su proslijeđeni u Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona pred postupajućeg tužioca.

Krivnja je dokaziva

Hamdija Abdić Tigar, ratni komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, i njegovi bivši vojnici Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović uhapšeni su ponedjeljak ujutro, a ovo je već treći put da su privođeni ili saslušavani na iste okolnosti nestanka, odnosno ubistva general-bojnika Vlade Šantića, koji je u ratu bio zapovjednik stožera HVO-a u Bihaću.

Zadnji put Šantić je viđen tokom proslave osmog marta u hotelu Sedra 1995. godine i do danas njegovo tijelo nije pronađeno. Špekuliše se da istraga među novim dokazima ima DNK uzorak pronađen prilikom pretresa hotela Sedra, što Šantića stavlja na mjesto odakle je istraga i krenula.

Hamdija Abdić Tigar je u ranijim javnim istupima negirao ono za šta ga ponovo optužuju, ističući da ne zna ni da li je Šantić živ.

Kakav je slučaj sa četvoricom drugih osumnjičenih, znaće se ukoliko bude podignuta optužnica. Advokat odbrane Salih Dedić nam je večeras po izlasku sa rasprave javio da je Sud odbio zahtjev Tužilaštva za određivanje mjere pritvora i to svim osumnjičenim. Sada će odbranu moći pripremati na slobodi.

Ovaj predmet je prije nekoliko godina iz odjela za ratni zločin, a na zahtjev FUP-a, preimenovan u krivično djelo ubistvo, baš kako bi FUP i Tužilaštvo USK-a mogli zajednički raditi uz forenzički tim. S obzirom na to da istraga, u različitim oblicima, traje već 22 godine, vjeruje se da je ovo konačni pokušaj organa za provedbu zakona da ovaj slučaj okončaju. To bi najviše željela porodica Šantić.

Njihov advokat Josip Muselimović zadovoljan je iz razloga što je “predmet procesuiran i postupak započet”. Kaže i da se predugo čekalo, ali je svakako optimističan. U slučaj Šantić uključen je od početka.

- Osobno sam mišljenja da neće biti problem dokazati krivnju osumnjičenih. Previše je na jednom mjestu činjenica koje navode na zaključak tko je i na koji način izvršio ubojstvo. Istina je da nisam zadovoljan pravnom kvalifikacijom, smatrajući da je riječ o ratnom zločinu. Također, mišljenja sam i da je predmet trebao biti u nadležnosti Suda BiH, ali bez obzira na to, neka sve ide svojim tijekom. Nadam se, naravno, zadovoljenju pravde, rekao nam je Muselimović.

Na sastanku s državnim tužiocima je, kaže, predlagao da predmet ide pred Sud BiH, što je bila i želja porodice.

- Kad je riječ o obitelji Šantić, ona je zadovoljna što je proces konačno započeo, ali je istovremeno sve ovo za nju bolno i teško, pa stoga treba razumjeti to što ne želi izlaziti u javnost. Drago nam je i što se počelo klupko odmotavati, jer je slučaj generala Šantića dosad opterećivao odnose u bihaćkom kraju i šire, dodao je Muselimović.

Hamdiji Abdiću podršku je pružila SDA, čiji je on vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća.

Gradski odbor stranke oglasio se saopćenjem za javnost u povodu njegovog hapšenja. Iz SDA navode da se ne mogu oteti dojmu da su hapšenja usko povezana sa nedavnim presudama Međunarodnog suda u Haagu.

Korektni patriota

- Pukovnik Armije RBiH Hamdija Abdić Tigar dokazani je patriota, legendarni armijski komandant proslavljene 502. viteške brigade iz sastava 5. korpusa, a na posljednjim lokalnim izborima, voljom i podrškom građana, izabran je u Gradsko vijeće Bihaća sa liste Stranke demokratske akcije i svoju ulogu gradskog vijećnika obavlja maksimalno korektno, navode u saopćenju.

Dalje se dodaje da je SDA ponosna na ratni put ARBiH, na komandante i na sve pripadnike Armije, te na časnu borbu za očuvanje cjelovite Bosne i Hercegovine i njenih građana, kao i na svoju ulogu i djelovanje u tom periodu, prenosi oslobođenje.

Ne propustite